15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Што е темната мрежа и зошто е особено интересна за Хрватите?

НАЈЧИТАНО

Во одреден момент, повеќето корисници на Интернет слушнале за темната веб, односно „темната страна на интернетот“, која е невидлива за класичните прелистувачи и бара малку повеќе знаење од оние кои сакаат да пристапат до неа. За повеќето, темната мрежа е поврзана со криминал, сомнителни активности и нелегална содржина, а често може да најдете сајтови кои продаваат украдени податоци, лажни пасоши, па дури и дрога или оружје.

И додека некои редовно ја посетуваат темната мрежа, други талкаат таму од чиста љубопитност. Според некои податоци, дури 2,5 милиони корисници секојдневно посетуваат некои сајтови на темната мрежа.

Но, кому се најинтересни овие страници? За да го открие ова, компанијата Reboot SEO ја искористи алатката за онлајн аналитика Ahrefs за да одреди колку термини поврзани со темната мрежа се пребаруваат во одредени земји. Тие ги опфатија земјите во Европа и САД и ги споредија податоците за бројот на пребарувања со бројот на корисници во секоја земја, за да добијат споредлив број.

Податоците што ги добија се навистина интересни. Имено, од 33 земји кои беа опфатени во истражувањето, Хрватска излезе на врвот. Според податоците на Reboot, има 1.083 пребарувања на 100.000 корисници кои вклучуваат термини поврзани со темната мрежа. Според нив, злосторствата од дарк веб во Хрватска се зголемени за 31 отсто во последните неколку години, а досега оваа година имало вкупно 30.450 пребарувања на интернет.

Следуваат Чешка, Ирска, Унгарија и Романија. Треба да се напомене дека во моментот на спроведување на истражувањето, Украина и Русија не биле вклучени во него.

Не постои единствено решение за безбедноста на податоците. Вистинската безбедност доаѓа од комбинација на вистински софтверски алатки, зголемување на вашето знаење за сајбер заканите и воспоставување безбедни онлајн практики. Хакерите постојано смислуваат нови и иновативни методи за да добијат пристап до вашите податоци кои потоа можат да ги прикачат на темната мрежа и да ги продаваат. Ако сакате да си дадете најдобра шанса да спречите вашите податоци да завршат на темната мрежа или ако сакате да ја истражувате темната мрежа од љубопитност, треба да користите VPN бидејќи ќе ја скрие вашата IP адреса, ќе го заштити вашиот идентитет и локација, рече Reboot SEO, пренесува Дневник.хр.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО