27.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Што е подобро да се користи: клима уред или вентилатор?

НАЈЧИТАНО

Повторно, ова е период од годината кога се бориме против високите температури и бараме начин да се разладиме што е можно полесно. Затоа, многумина се прашуваат дали треба да добијат вентилатор или климата е подобра опција.

Одговорот може да варира од личност до личност, во зависност од неколку фактори.

Иако вентилаторите и клима уредите ви помагаат да се разладите на многу различни начини, и двата првенствено ја користат моќта на ладење на испарувањето.
Навивачите го дуваат воздухот што стигнува до нашата кожа, што го стимулира испарувањето на влагата. Испарувањето е ендотермичен процес, што значи дека влагата ја апсорбира топлината од околината додека се претвора во пареа. Навивачите не ја ладат цела просторија туку само вас.

Клима уредите го користат истиот механизам, но на многу покомплексен начин. Внатре во клима уредот има калем од течноста за ладење која постојано испарува и кондензира. Воздухот се вовлекува во клима уредот и се лади со процесот на испарување. Процесот на кондензација се одвива на друго место во уредот, дозволувајќи топлината да зрачи надвор од вашиот дом.

Што е поскапо?
Потребно е значително повеќе енергија за клима уред отколку за вентилатор. Ова го прави вентилаторот енергетски поефикасна и поекономична опција. Вентилаторот користи околу 1 процент од електричната енергија што ја трошат клима уредите. Ако го оставите вентилаторот вклучен 24 часа, тој сепак ќе троши помалку енергија од клима уредот за 15 минути, пишува USA Today. Сепак, ниту навивачите не се идеални во секоја ситуација.

При екстремно високи температури, треба да избегнувате користење вентилатори бидејќи тие понекогаш може да ја зголемат дехидрацијата и дисбалансот на електролитите. Затоа, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препорачуваат користење вентилатори само на температури под 35 ° C.

Зголемената циркулација на топол воздух и испарувањето на потта всушност може да доведат до некои проблеми поврзани со топлината, како што е топлинска исцрпеност.

Навивачите исто така не ја намалуваат вкупната влажност, а влагата може да ве загрее. Во влажни денови, потта ќе испарува побавно од вашата кожа, што дополнително ќе ја ограничи ефикасноста на вентилаторот. Исто така, вентилаторот нема да биде премногу ефикасен ако седите неколку метри подалеку од него.

Од друга страна, клима уредите се најдобрата опција кога сакате да ладите поголеми површини. Клима уредите помагаат и за отстранување на влагата од воздухот, а исто така се најдобриот избор кога температурите се над 35 ° C.

Користете вентилатор ако:

– температурата е под 35 ° C,

– не многу влажна,

– седнете блиску до вентилаторот,

– сакате да трошите помалку електрична енергија.

Користете клима уред ако:

– температурата е повисока од 35 ° C,

– влажно е,

– сакате да изладите голема површина,

– Можете да си дозволите повисока сметка за струја.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО