5.2 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Што е легионерска болест, што ја предизвикува и кога може да биде опасно

НАЈЧИТАНО

Пулмологот Татјана Радосављевиќ во Нов ден објасни што е легионерска болест и која бактерија ја предизвикува. Таа посочи дека симптомите на болеста зависат од имунитетот и дека „може да биде опасно кај лицата со нарушен имунитет“.

Бебето кое од родилиштето Аранѓеловац беше префрлено прво во Крагуевац, а потоа и на Универзитетската детска клиника Тирсова, се уште е на респиратор. Новороденчето е заразено со бактеријата Легионела, која ги напаѓа белите дробови и предизвикува легионерска болест.

Радосављевиќ објасни дека бактеријата која предизвикува легионерска болест се нарекува Legionella pneumophila.

„Живее, односно многу е одржуван, живее на влажни места, најсомнителни во целата приказна се овие затворени системи за климатизација. Легонела е откриена така. Во 1976 година имаше голема средба на легионерите во Филаделфија се исчисти, а потоа голем број се разболеа со различни, дури и најтешки симптоми“, објасни таа.

Таа истакна дека затворените системи за климатизација се многу добри, доколку редовно се одржуваат и чистат, но се и извори каде што може да живее легионела, коксаки вирусот …

Веројатно од таму почнало.Најлошото е што начинот на ширење низ респираторниот тракт, преку нос, усни, допира до најмалите делови на белите дробови.Зависи од имунитетот, човек може да има минимални симптоми, но бидејќи тие се бебиња, ја имаме оваа ситуација „Проблемот е што може да предизвика пневмонија, а тоа што пневмонијата може да доведе и до откажување на белите дробови, до фактот дека бебето завршило на респиратор, како потпора“, вели таа.

Тој додава дека е добро што има добри лекови.

„За жал, пневмонијата не е единствената компликација. Легионела се шири, оди во црниот дроб, слезината, може да доведе до сепса, може да влијае на централниот нервен систем, па овие пациенти почнуваат да добиваат халуцинации и состојби слични на делириум, може да биде опасно кај луѓе со нарушен имунитет“, вели таа.

Таа објасни дека, во времето пред Ковид, „кога имате пневмонија од непознато потекло, а сте ги исклучиле сите други бактерии и имате информации дека некој бил во зграда со затворени системи или каде било во влажна средина, тогаш направете тестови на легионела“.

„Прво и најважно, овие затворени системи редовно се одржуваат, сепак, тие се проблем, чистењето е поврзано и со финансиите, каде и да постојат, затворените системи мора редовно да се чистат и одржуваат, тогаш ја исклучивте можноста за легионела, коксаки , габи.“ „Не се пренесува директно од човек на човек, но кога климата ќе почне да работи, системот за вентилација се затвора, тогаш сите се изложени, кој и да е присутен“, вели таа.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО