19.6 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Што е Боуен терапија и како се применува

НАЈЧИТАНО

Боуен техниката е мануелна терапија, а се прави на одредени точки на телото, особено т.н Боуен движења, објаснува за порталот Н1 д-р Данијела Мариќ Павловиќ. Со овие движења, додава таа, „ништо не мрдаме, не месиме, не масираме, му даваме информации на телото“.

„Боуен терапијата е многу пријатна, се прави преку лесна облека и најчесто во лежечка положба, а по потреба може да се прави и во седечка и во стоечка положба. Боуен третманите се изведуваат седум дена затоа што сакаме да му дадеме време на телото да ги обработи сите информации што му ги дадовме за време на третманот“, вели д-р Мариќ Павловиќ.

Кога е создаден
Боуен-техниката настанала во 1950-тите во Австралија и била основана од Томас Боуен. По неговата смрт во 1980-тите, малку студенти почнаа да ја шират техниката, прво во Австралија, а потоа и во странство. Таа дојде во Србија во 2009 година.

Со текот на годините, преку искуството на терапевтите, техниката Боуен еволуираше во неколку насоки, но ги задржа темелите поставени од нејзиниот основач.

„Сега дојдовме до ниво каде на луѓето од нашето подрачје можеме да им понудиме сосема ново ниво на образование во оваа терапија. Од септември 2022 година, заинтересираните ќе имаат можност да посетуваат семинари за целосно напредни Боуен техники“, вели д-р Мариќ Павловиќ.

За кого е тоа?
Лекарот наведува дека терапијата на Боуен всушност го придвижува организмот да се врати во рамнотежа.

„Движењата на Боуен делуваат на автономниот нервен систем, кој не е под наша волја, туку е одговорен за различни функции во телото и на тој начин создаваат услови за движење на телото. Првото нешто што влијае на движењата на Боуен низ автономниот нервен систем е општата релаксација на физичко, ментално и емоционално ниво. Затоа Боуен е вистинска холистичка терапија“, оценува таа.

Според неа, поради целосна неагресивност, бидејќи овие движења го движат телото, а телото никогаш нема да оди против себе, терапијата со Боуен може да ја прави секој – од новороденчиња, деца, возрасни, стари лица, како и луѓе во разни состојби и болести..

„Има многу мал број на контраиндикации и се однесуваат само на одредени процедури во одредени услови. Исто така, Боуен терапијата многу успешно ја користат и луѓето на стресни позиции и работни места, како и спортистите, без разлика дали се работи за повреди или превенција, што всушност дава најдобар ефект“, вели д-р Мариќ Павловиќ.

Што може да се лекува
Бројот на индикации кои можеме да ги третираме со оваа терапија е речиси неограничен, посочува д-р Мариќ Павловиќ.

„Се што може да се врати во рамнотежа, телото ќе се врати во свое време и на свој начин. Терапијата со Боуен може успешно да ги третира и мускулно-скелетните проблеми, акутни и хронични, разни повреди, проблеми со дигестивниот тракт, бубрезите, респираторните инфекции и горниот и долниот тракт, особено добри резултати во акутни состојби. „Главоболки, хормонални пореметувања, како помош при природно и вештачко зачнување“, наведува таа.

Тој додава дека има голема придобивка во ослободувањето од стресот, а во врска со тоа ослободување од тежината во градите, чувството на камен во стомакот или грутка во грлото итн.

Според неа, најидеално е терапијата со Боуен да се прави превентивно, „одвреме-навреме, кога телото е надвор од рамнотежа, но сè уште не дошло до состојба или болест“.

Врска со конвенционалната медицина
Д-р Мариќ Павловиќ тврди дека терапијата со Боуен е целосно комплементарна со класичната медицина.

„Дијагностичките методи на класичната медицина ни помагаат да дојдеме до суштината на проблемот и да можеме подобро да ја насочиме терапијата со Боуен. Меѓутоа, понекогаш кога не се знае вистинската причина за болеста или состојбата, Боуен терапијата помага бидејќи го движи телото, а најдобро знае како да се врати во рамнотежа, т.е. здрава состојба“, вели таа.

Таа додава дека Боуен и конвенционалната медицина се надополнуваат и дека лековите што ги препишуваат пациентите не се контраиндицирани – „напротив, оваа терапија го забрзува и го забрзува нивниот ефект“.

Како функционира терапијата
„Како што веќе напоменав, терапијата со Боуен го придвижува телото да се врати во рамнотежа, без разлика на проблемот. Преку автономниот нервен систем, на кој влијаеме со движењата на Боуен, ги отстрануваме блокадите поради кои телото не може да ги започне механизмите за самолекување што веќе ги поседува“, вели д-р Мариќ Павловиќ.
Кога ќе го стартуваме телото, додава тој, ќе го реши проблемот за некое време и на свој начин и колку што може во однос на состојбата.

„Секое тело е за себе и секој различно реагира. Нема двајца луѓе кои имаат ист пат на исцелување бидејќи тоа ќе зависи од многу фактори. Покрај физичките манифестации, тоа ќе зависи и од психичката и емоционалната состојба, како и од блокадите и програмите што ги создадовме“, наведува таа.

Поради сето тоа, вели д-р Мариć Павловиќ, Бовен терапијата е ефикасна бидејќи дава можност за индивидуален пристап и тврди дека е безбедна и неинвазивна.

Зборувајќи за своето работно искуство, д-р Мариќ Павловиќ вели дека повеќе од 10 години има пациенти со различни вкочанетост и болки во мускулно-скелетниот систем, пациенти со различни повреди, дигестивни проблеми, алергии, главоболки, различна етиологија, синузитис и разни вирусни и бактериски инфекции, проблеми со хормоните, тироидната жлезда, парови кои не можат да имаат деца, бебиња веднаш штом ќе се родат и деца од сите возрасти, трудници, спортисти…

„Навистина голем опсег на различни индикации и различни луѓе. Исто така, морам да кажам дека сум имал неколку случаи кога класичната медицина не можела да го реши проблемот. Она што ги поврзува речиси сите пациенти е дека зад секоја состојба и болест се крие некаква емотивно-ментална позадина. Боуен е холистичка терапија. на сите три нивоа и на тој начин води до исцелување“, заклучува д-р Данијела Мариќ Павловиќ.

Сепак, светската медицинска научна заедница смета дека, иако терапијата со Боуен е поврзана со лекување на бројни состојби и болести, мал број студии се занимавале со оваа тема. До денес, постојат ограничени научни докази за поддршка на ефикасноста на терапијата со Боуен. Потребни се дополнителни студии за со сигурност да се потврди научната основа на овој тип на терапија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО