25.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Што би се случило ако исчезнат сите оси?

НАЈЧИТАНО

Осите, да бидеме искрени, се прилично досадни и непријатни, а нивните убоди знаат да бидат многу болни. Меѓутоа, што би се случило со светот ако сите оси едноставно исчезнат?

Пред да започнете да го славите ова сценарио, Би-Би-Си ви пренесува помалку познати, чудесни факти за овие инсекти без кои би настанале големи нарушувања во екосистемот.

Да нема оси, не само што ќе останевме без вид на инсекти, туку и без сложено општество кое има сличности со нашето.

Важноста на предаторите
Секоја оса има своја улога, без разлика дали е кралица, чистачка, чувар или дадилка. Освен тоа, тие се многу попаметни отколку што признаваат луѓето.

Некои оски се препознаваат меѓусебно и затоа препознаваат каде се во хиерархијата, како и дали оската е пријателска или непријателска. Можеби не знаете, но осите можат да се обучат да пронајдат експлозиви или дрога.

Осите се многу важен предатор, а загубата на секој предатор има силно негативно влијание врз екосистемот. Тоа е затоа што осите го штитат растителниот свет, посевите и другите суштества од пајаци, стоногалки, муви до гасеници и други.

Овие летечки предатори само во Велика Британија годишно фаќаат околу 14 килограми други инсекти, а повеќето од нив се користат за хранење на младите. Така, без оси, многу растенија би останале незаштитени, а нашите домови би биле полни со инсекти кои досега не сме морале да ги „присилиме“.

Ним им се заканува пчелно сценарио
Во последните 30 години популацијата на пчели нагло се намали поради употребата на пестициди, промените во земјоделството и климатските промени.

Слично сценарио се заканува на осаменоста, но јавноста не ги доживува во толку романтично светло како, на пример, пчелите. Истражувањата покажаа дека луѓето поврзуваат повеќе позитивни искуства и слики со пчелите – мед, цвеќиња и полен, додека осите предизвикуваат многу повеќе негативни концепти и слики како што се убоди, болка и гнев.

Ова е целосно неправедно, тврдат експертите, бидејќи осите во природата извршуваат идентични функции како пчелите, а се и клучни опрашувачи.

Факт е дека да не постоеја осите, ќе изгубиме повеќе од 100 различни видови орхидеи и смокви. Можеби не звучи како страшна катастрофа, но секој вид смокви се потпира на свој тип на оса за да ја опрашува. Во врска со тоа, повеќе од 1.000 видови тропски птици и цицачи зависат од смокви.

Постојат илјадници видови оси кои главно си ја вршат својата работа во дивината за да не ги забележите. Само еден процент од осите ќе стигнат до вашата маса. Секако, најодбивната карактеристика на осата е нејзиното убод, а нејзиното убод е многу болно. Имено, убодот од оса содржи еден вид токсин за кој лабораториските тестови покажале дека има антиканцерогени својства.

Осите имаат многу да понудат. Кога ќе стигнат до вашиот сладолед или сок, тие се во завршна фаза од животот. Живеат од две недели до еден месец.

Експертите советуваат – не ги допирајте осите бидејќи без нив ќе имавме многу повеќе инфекции и болести, помалку биодиверзитет и глобалниот пазар на храна би бил понеизвесен.

Колку и да инстинктивно нè фаќа паника кога ќе видиме оса и ќе почнеме да ни тепа со рацете во воздух, немојте! Застанете и погледнете ги. Можеби ќе забележите колку прекрасни се овие омразени суштества.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО