26.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Членките на ЕУ го одобрија шестиот пакет санкции, вклучително и делумно нафтено ембарго

НАЈЧИТАНО

Земјите-членки на Европската унија денеска го одобрија шестиот пакет санкции против Русија поради нејзината инвазија на Украина, кој вклучува и делумно ембарго за увоз на руска нафта. Дополнително, како дел од санкциите, од системот Свифт ќе бидат исклучени уште три руски банки, меѓу кои и Сбербанк.

ЕУ со нов пакет санкции забранува купување, увоз и трансфер на сурова нафта и одредени нафтени деривати од Русија во ЕУ. Преодниот период за запирање на увозот на сурова нафта ќе трае шест месеци, а осум за нафтените деривати. Суровата нафта што се испорачува преку цевководи подлежи на привремено ослободување. Така, земјите-членки кои се зависни од руската нафта поради нивната географска локација можат да продолжат да ја снабдуваат оваа нафта преку цевководи.

Бугарија ќе има подолг преоден период за снабдување со нафта по морски пат, а за Хрватска за снабдување со вакуум гасна нафта. Водачите на ЕУ на самитот во Брисел се согласија претходно оваа недела да ја изземат суровата нафта што се снабдува преку цевководи. ЕУ увезува две третини од руската нафта по морски пат и една третина преку гасовод.

Како што во четвртокот на Твитер напиша француското претседателство со Советот на ЕУ, до крајот на годината ќе биде суспендиран 92 отсто од увозот на нафта во Русија. Германија и Полска најавија дека до крајот на годинава ќе се откажат и од нафтата што ја добиваат преку северниот крак на гасоводот Дружба.

Уште четири банки беа исклучени од Свифт
Како дел од шестиот пакет санкции, ЕУ ќе исклучи уште три руски и една белоруска банка, вклучувајќи ја и најголемата руска банка Сбербанк, од меѓународниот систем за размена на финансиски информации Свифт. Има удел од околу 37% на рускиот банкарски пазар.

Покрај тоа, на три други руски државни телевизии ќе им биде забрането емитување во ЕУ. Тоа се Русија РТР, Русија 24 и ТВ Центар Интернационал.

Во исто време, Унијата забранува давање сметководствени, ревизорски и советодавни услуги за руската влада и правните лица основани во Русија.

Се проширува и списокот на физички и правни лица против кои се изречени санкции. Меѓу нив се одговорни за злосторствата извршени од руските сили во Буча и Мариупол. Според првичните планови, патријархот на Руската православна црква Кирил, исто така, треба да се најде на списокот со забрана за влез во ЕУ и да има замрзнати имоти. Но, тој беше отстранет од списокот непосредно пред потврдата поради унгарското противење.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО