14.4 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Често боење на косата носи оштетувања, а во голем број случаеви и трајни последици

НАЈЧИТАНО

Боењето на косата е брз начин да направите промени, без разлика дали сте уморни од природните бои на косата или сакате да следите нов тренд или кога сакате да ја покриете седата коса, сепак, има многу работи што треба да ги знаете доколку ја промените бојата на косата.

Старите Египќани биле меѓу првите луѓе кои ја бојадисале косата со Хена, најмногу за да ја прикријат седата коса. Значи, културата на боење на косата не е нова, она што е различно е што сега имаме многу опции.

Често боење на косата

Пречестото фарбање на косата може да ја оштети, па ќе добиете сосема спротивен ефект од очекуваното. На пазарот се достапни главно три типа на бои за коса: привремени, полутрајни и трајни бои, а разликите се однесуваат на тоа колку долго продираат во косата и колку долго траат.

Сите бои за коса се хемикалии кои ја менуваат природата и структурата на вашата коса. Според „Healthline“, нанесувањето на секаков вид трајна боја создава хемиска реакција која предизвикува протеинот во косата да се подигне, така што хемикалиите можат да навлезат во праменот на косата.

За жал, кога ја менувате структурата на протеините на косата за да ја добиете убавата боја што ја сакате, тоа може да доведе и до губење на косата, намалена дебелина и зголемена грубост на фоликулите. Резултатот може да го отстрани заштитниот слој од косата и да направи да изгледа сува, па најдобро е бојата на косата да биде што помала, а промените, доколку сакате, да се направат преку нова подолга фризура.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО