7.9 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Честитка од градоначалникот на Општина Ресен, Јован Тозиевски по повод Националниот ден на власите

НАЈЧИТАНО

Почитувани припадници на влашката заедница, дозволете ми да Ви го

честитам празникот, Националниот ден на власите кој се одбележува на 23 Мај, денот кога со посебен документ во 1905 година од страна на султанот Абдул Амид Втори, влашкиот народ бил признат како посебен народ со право на богослужба, право на образование на мајчин јазик, како што налагале законите на Отоманската империја.
Народот кој нема сопствена држава, од секогаш учествувал во пресудните историски настани на оваа земја и затоа со право може да се каже дека Македонија е и нивна татковина и единствена земја каде власите се признати со уставот.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО