5.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Честите маникир со гел може сериозно да ги оштетат вашите раце

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Познато е дека ултравиолетовите (УВ) зраци предизвикуваат рак на кожата при висока изложеност, но сепак многу малку безбедносни истражувања се направени за ламбите што се користат за сушење на лакови во козметичките салони.

Сега, новата студија на истражувачите од Универзитетот во Сан Диего и Универзитетот во Питсбург во САД откри вознемирувачки докази за често занемарената штета што овој извор на радијација може да ја предизвика на нашите раце.

LED светилките што се користат за сушење на лак изгледаат како мали солариуми за вашите раце. Тие користат УВ светлина за брзо и чисто сушење на некои видови лак за нокти.

Сијалицата на LED ламбата за лак е помалку интензивна и има различен УВ спектар од солариумот, но неколкуте зраци што ги испушта сепак лесно продираат во кожата со непознати резултати.

Додека претходните студии покажаа мала или никаква врска помеѓу машината за сушење нокти и ракот на кожата на ниво на популација, една нова студија за молекуларната страна на нештата покажа некои вознемирувачки резултати.

Биоинженерот и главен автор Људмил Александров вели дека пред студијата „немало молекуларно разбирање за тоа што прават овие уреди со човечките клетки“.

Наодите од експериментот покажуваат дека УВ светлината од ламбите за нокти може на сличен начин да ја оштети ДНК на клетките на човекот и на глувчето.

Кога петриеви садови од глувче и човечки клетки беа ставени во LED светилка за сушење лакови за две сесии од 20 минути (одвоени со еден час пауза), околу 20 до 30 проценти од клетките умреа.

Во меѓувреме, 20 минути изложување на ден во три последователни дена убиле до 70 проценти од изложените клетки. За еден маникир, едно лице ги држи прстите под УВ светлина вкупно околу 10 минути. Изложеноста во тековната студија беше екстремна во споредба.

Клетките што останаа по целосниот период на изложеност покажаа знаци на оштетување на ДНК и мутации поврзани со рак на кожата.

Иако овие резултати не даваат директен доказ за зголемен ризик од рак, тие укажуваат на значително ниво на ризик што може да биде присутно. Останува да се утврди точно колку често некој треба да посетува салон за нокти за да биде изложен на ризик.

Александров и неговите колеги повикуваат на соодветни долгорочни епидемиолошки студии за да се процени дали механизмите откриени со тестот можат да се претворат во вистинска штета.

Еден од членовите на неговата лабораторија и прв автор на студијата, Марија Живагуи, била толку вознемирена од резултатите што решила да престане редовно да оди на маникир со гел.

„Кога го видов ефектот на зрачењето што го емитува машината за сушење со гел-лак врз смртта на клетките и дека тој всушност мутира на клетките дури и по само една сесија од 20 минути, бев изненаден“, вели Живагуи.

Живагуи е особено внимателен. За неа можните ризици се поголеми од придобивките. Но, тоа не значи дека секој мора веднаш да престане да оди на маникир со гел-лак.

Ризикот од развој на рак на рацете од УВ ламбите за нокти се чини дека е многу низок на ниво на популација кај оние помлади од 65 години. Некои истражувачи ги толкуваат овие резултати како што значат дека „маникир со гел имаат мал или никаков ризик од канцерогеност“.

Но, ризикот за поединецот е нешто што научниците за рак сè уште не го отфрлаат.

Загрижените клиенти, велат, треба да нанесат крема за сончање пред маникир. Или тоа или нека носат ракавици со дупчиња на прстите.

Дерматологот Мелиса Пилијанг од Клиниката во Кливленд во 2021 година предупреди дека луѓето кои почесто го посетуваат салонот за нокти веројатно ќе се соочат со поголем ризик, доколку ги има.

Ако некој оди неколку пати годишно, веројатно нема што да се грижи. Ако одат еднаш на секои две недели, тоа може да биде причина за загриженост.

Во 2009 година, две здрави жени кои редовно оделе на маникир и немале семејна историја на рак на кожата, одеднаш развиле рак на кожата на рацете. Две студии на случај ги поттикнаа истражувачите дополнително да ги истражат здравствените ризици од ламбите за нокти.

Во 2013 година, истражувачите потврдија дека дозата на УВ зрачење емитирана од УВ ламбите за нокти е 4,2 пати посилна од Сонцето. Авторите заклучија дека високиот интензитет на изложеност бара дополнително истражување.

Иако овие производи се рекламираат како безбедни, реалноста е дека има многу малку истражувања за нивните здравствени ризици, а студиите на случај не се доволни за да се докаже причината и последицата.

Но, истражувачите ангажирани од компаниите да ги тестираат производите одговорија велејќи дека „нема причина за грижа нема аларм“. Дозата на УВ светлина што се користи во една сесија на лак за нокти е тривијална во пошироката слика, тврдат тие.

Авторите на трудот од 2013 година останаа цврсти. Во објавената претставка тие истакнаа дека за разлика од другите истражувачи не биле во конфликт на интереси и само сакале да ја дознаат вистината.

Објавените мислења засновани на набљудувачки студии направија малку за да го подобрат разбирањето на здравствените ризици што ги носат УВ ламбите и крајно време е за независно епидемиолошки истражувања, пишува Science Alert.

„Веројатно ќе биде потребна најмалку една деценија за да се завршат ваквите студии и потоа да се информира пошироката јавност“, пишуваат Живагуи, Александров и колегите.

Во меѓувреме, на корисниците им останува да ги одмерат ризиците и придобивките.

Работата е објавена во списанието Nature Communications.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

„Макпетрол“ најави намалување на природниот гас за 41 денар

Согласно договорот помеѓу „Макпетрол“ АД Скопје и „Гаспром експорт“, како и движењето на цената на  природниот гас на светските берзи, „Макпетрол“ информира дека цената...

Кањонот Матка да се прогласи за споменик на природата

Владата на денешната седница го усвои Предлогот на законот за прогласување на Кањон Матка за заштитено подрачје во категоријата III – споменик на природата....

Засилувањата на Челзи би можеле да носат два различни броеви на дрес оваа сезона?

Засилувањата на Челзи би можеле да носат два различни броеви на дрес оваа сезона? Рекордното засилување на Челзи од британскиот клуб, Енцо Фернандез, кој пристигна...
spot_img
spot_img
spot_img