15.9 C
Ohrid
Friday, May 20, 2022

Чесите се надеваат дека НАТО ќе ги заштити доколку бидат нападнати

НАЈЧИТАНО

Во случај на напад врз Чешка, само една четвртина од Чесите се подготвени да се приклучат на борбите и да и помогнат на чешката професионална армија, додека 71 отсто сметаат на нивната земја да ја бранат сојузниците од НАТО, според истражувањето на NMS Mark. Истражување.

Огромното мнозинство од испитаниците, 62 отсто, би одбиле да се приклучат на борбите, а само 16 отсто сметаат дека не е важно што Чешка е членка на НАТО, резултатите од анкетата се направени за чешката телевизија.

Повеќе од 60 отсто од Чесите имаат доверба во професионалната армија на нивната земја, која има над 26.000 војници и околу 3.600 активни резервисти. Сепак, значително помалку, тесно мнозинство од 51% веруваат во нејзините борбени способности во исто време.

Чешка ќе издвои 1,35 отсто од својот БДП за одбрана оваа година, а новата влада на премиерот Петар Фијале се обврза да го постигне ветувањето на членките на НАТО до 2025 година дека два отсто од БДП на земјата ќе оди за одбрана. Нападот на Русија врз Украина ги забрза тие распределби во Чешка.

Додека претходно Чесите не мислеа дека треба да се зголеми буџетот на Армијата и Министерството за одбрана, со војната во Украина, 57% од испитаниците бараат да се вложат повеќе пари во армијата од порано.

Нападот на Русија врз Украина го зголеми интересот на Чесите да служат како активни резервисти и да учествуваат во доброволни вежби 10 пати.

Целта на чешката армија е годинава да прими 1.200 нови резервисти за кои може да се пријави секој полнолетен Чех со средно училиште и да се подложат на разни видови лекарски прегледи во зависност од единицата што сака да ја посетува.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО