17.9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Цртежот на Микеланџело е продаден за повеќе од 23 милиони евра

НАЈЧИТАНО

Цртежот на Микеланџело на гол маж продаден на аукција во Париз во средата за повеќе од 23 милиони евра, објави аукциската куќа Кристи.

Делото е прогласено за француско национално богатство, па извозот на цртежот од земјава бил забранет на 30 месеци. Но, француската влада неодамна ја отстрани таа етикета, дозволувајќи цртежот да се нуди без ограничување на колекционерите насекаде во светот.

Цртежот, едно од ретките дела на италијански уметник од приватна колекција, беше продаден во 1907 година во Париз и награден како дело на училиштето Микеланџело. Во голема мера беше заборавен до 2019 година, кога експерт од аукциската куќа Кристи го препозна како едно од делата на Микеланџело.

Продаден е за 23.162.000 евра.

Цртежот „Голиот човек (според Масачо) и двете фигури зад него“ се смета за едно од раните дела на Микеланџело создадено кон крајот на 15 век.

Цртежот покажува човек кој се појавува на фреска насликана од Масачо, еден од првите познати сликари на италијанската ренесанса.

Името на фреската е „Петаровото крштевање на неофит“, а се наоѓа во капелата Бранкачи во фирентинската црква Санта Марија дел Кармин.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО