24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Циста на мозокот: Причина, симптоми и како најдобро се лекува овој тежок проблем?

НАЈЧИТАНО

Мозочна циста или церебрална циста е формација исполнета со воздух, крв или цереброспинална течност што се акумулирала во мозокот во одреден временски период. Може да биде канцероген или бениген.

Во зависност од нејзината големина, цистата на мозокот може да го притисне мозочното ткиво и да предизвика различни проблеми. Ако нема изразени симптоми и ако цистата не е голема, операцијата не е потребна.

Како да препознаете циста на мозокот?
Циста на мозокот може да се препознае по неколку симптоми, во зависност од тоа за каква циста се работи, колку е голема и дали притиска на ткивото. Најчести се:

· Главоболка

· Вртоглавица

· Проблеми со видот или слухот

· Гадење и повраќање

· Проблеми со рамнотежата

· Болка на лицето

· Слабост

· Напади (ретко)

Што предизвикува циста на мозокот?
Повеќето цисти, особено мозочните цисти, се вродени. Понекогаш циста може да се развие по инфекција, повреда на главата или рак.

Кои се видовите на цисти?
Постојат неколку видови на цисти на мозокот, а тоа се: арахноидна циста, колоидна, дермоидна, епидермоидна и епидермична циста на мозокот. Покрај тоа, може да има тумори или апсцеси во мозокот.

1. Арахноидална циста
Оваа циста е најчестиот тип на циста на мозокот. Тој е исполнет со цереброспинална течност, а луѓето најчесто се раѓаат со овој тип на цисти. Обично не предизвикува никакви проблеми и не предизвикува симптоми, освен кога е голем и притиска на мозокот, нервите или мозокот. Најчесто се открива случајно со КТ на главата или со магнетна резонанца.

2. Колоидна циста
Колоидна циста е бенигна, но може да го попречи преминувањето на цереброспиналната течност, што доведува до акумулација на вишок течност во мозокот. Оваа состојба се нарекува хидроцефалус и може да се препознае по главоболка, двоен вид, проблеми со меморијата и концентрацијата, а во напредни состојби со чести несвестици или дури и кома.

3. Дермоидна циста
Оваа циста произлегува од вродени абнормалности во клетките на кожата. Се јавува при раѓање и обично се отстранува веднаш по раѓањето. Дермоидна циста се состои од ткива под кожата како што се фоликулите на косата, лојните жлезди или потните жлезди.

4. Епидермоидна циста
Епидермоидната циста содржи мртви клетки на кожата или кератин. Се јавува кога телото случајно ги отфрла клетките на кожата и создава циста, која се наоѓа на ‘рбетот. Не е опасно, но понекогаш може да го притисне ‘рбетниот мозок или’ рбетните нерви.

5. Пинеална циста
Пинеалната циста е исполнета со течност и се наоѓа во внатрешноста на епифизата која е во центарот на мозокот. Повеќето од овие цисти се бенигни и не предизвикуваат никакви симптоми.

Како се дијагностицира цистата на мозокот?
Циста на мозокот се дијагностицира откако пациентот разговара со невролог и по КТ на главата или магнетна резонанца. Во некои случаи, како кај децата, цистата може да се открие сосема случајно во горенаведените тестови.

Како се лекува цистата на мозокот?
Циста на мозокот се третира во зависност од големината на цистата и нејзиниот тип. Така, арахноидната циста ќе бара пункција и отстранување на течност од мозокот. Дермоидните и епидермоидните цисти ќе бараат отстранување на цистата. Колоидна циста се отстранува и со специјална операција со помош на ендоскопија. Пинеалната циста не е толку опасна и не предизвикува поголеми проблеми, па затоа не е потребна операција, но доволно е да се прават редовни контроли и да се има ситуацијата под контрола.

Заклучок
Мозочната циста е структура во облик на балон исполнета со течност или воздух и во повеќето случаи е бенигна. Тежината на состојбата зависи од видот на цистата и нејзината големина. Сепак, ретко предизвикува сериозни симптоми и само понекогаш е потребна операција.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО