20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Цените на бензинот во Босна и Херцеговина се зголемија за 21,7 отсто

НАЈЧИТАНО

Цените на бензинот во Босна и Херцеговина се зголемија за 21,7 отсто за следните три месеци, за што властите како причина ја посочија војната во Украина.

Директорката на „Енергоинвест“ Бисера Хаџиаљевиќ изјави дека од денеска поскапуваат бензините за граѓаните и стопанството поради севкупните случувања на пазарите на нафта, гас и горива.

– Цената на горивото е зголемена до 44 отсто. Треба да се има предвид дека поскапувањето на гасот од 21,7 отсто ќе важи во наредните три месеци – рече Хаџиаљевиќ.
Поскапувањето на бензинот ќе се однесува на претстојниот тримесечен период.

Според неа, „Енергоинвест“ има „уредна и коректна“ соработка со руски „Газпром“ и заедно со Србија добиваат цена која е поповолна од другите земји.

Поранешниот директор на „БХ Гас“ и експерт за гас Алмир Бечаревиќ од минатата пролет предупредуваше дека цената на бензинот ќе порасне поради одлуката на „Енергоинвест“ да го промени снабдувањето од гасоводот низ Унгарија и Украина до Турски тек, кој испорачува руски гас преку Црно Море, Турција, Бугарија и Србија.

Бечаревиќ тврди дека цената на гасот за граѓаните и стопанството ќе се зголеми за повеќе од 40 отсто, бидејќи на крајот на март истекоа субвенциите со кои властите учествуваа во цената на овој енергенс од 18,5 отсто.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО