15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

ЦДЦ на САД препорачува вакцина против Ковид Novavax за возрасни

НАЈЧИТАНО

Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препорача употреба на вакцината Новавакс против Ковид-19 за лица постари од 18 години.

Директорот на ЦДЦ, Рошел Валенски, рече дека одлуката ги „проширува достапните опции“ за возрасните од САД да се вакцинираат.

„Доколку чекавте вакцина против Ковид-19 изградена на различна технологија од досегашната достапна, сега е време да им се придружите на милионите Американци кои се вакцинирани“, рече таа.

Препораката дојде откако Советодавниот комитет за практики за имунизација (ACIP) на ЦДЦ едногласно ја одобри вакцината, една недела откако Управата за храна и лекови на САД ја одобри вакцината како примарна серија на вакцинација со две дози.

Компанијата Novavax се надева дека нејзината вакцина базирана на протеини ќе добие пошироко прифаќање меѓу скептиците бидејќи користи постара технологија од вакцините за РНК. Вакцините базирани на протеини се користат со децении за борба против болести, вклучувајќи хепатитис Б и грип, пишува Ројтерс.

Со вакцините Novavax, „навистина треба да се фокусираме на таа популација со надеж дека нивното мислење за вакцинацијата ќе се промени и тие ќе се вакцинираат“, рече д-р Оливер Брукс, еден од членовите на ACIP.

Во клиничкото испитување на 30.000 учесници, спроведено пред појавата на омикронската варијанта што избегнува вакцинација, вакцината од две дози беше околу 90 проценти ефикасна во спречувањето на болеста.

Во јули, Новавакс рече дека вакцината покажала широк имунолошки одговор на варијантите кои моментално циркулираат, вклучувајќи ги и омикронските подваријанти BA.4 и BA.5.

Институтот за серум во Индија, производствен партнер на компанијата, минатата недела доби одобрение од ФДА за извоз на вакцината во земјата.

Вакцината на Новавакс е достапна во Европа од декември, но таму нема значајна побарувачка за нив. Повеќе од 13 милиони дози од вакцината се дистрибуирани низ ЕУ, но само околу 250.000 дози се администрирани.

Минатата недела, Европската агенција за лекови идентификуваше тешки алергиски реакции како потенцијален несакан ефект на вакцината, додека етикетата за оние во САД предупредува дека инјекцијата не треба да се дава на луѓе со историја на алергиски реакции на која било компонента од вакцината. .

Новавакс тестира ажурирана вакцина базирана на првата омикронска варијанта BA.1 и очекува да ја има достапна до крајот на годината.

Компанијата исто така го забрза развојот на вакцини за заштита од подваријантите BA.4 и BA.5 и очекува дополнителни претклинички податоци за нив кон крајот на летото или есента.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО