26.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Хрватски онколог коментираше за новиот лек за рак кој излечи 12 пациенти

НАЈЧИТАНО

Новиот лек е изненадувачки ефикасен, а во текот на испитувањето сите пациенти го повлекле туморот.

Приближно три четвртини од пациентите досега имале благи или умерени несакани ефекти, вклучувајќи осип, чешање, замор и гадење, но ракот не се вратил.

Станува збор за имунотерапевтскиот лек достарлимаб, кој се продава под брендот Џемперли, кој се користи за лекување на рак на ендометриумот. Исто така, спроведено е истражување за тоа дали е ефикасен и против тумори на ректумот. Раните резултати од една студија досега укажуваат на тоа дека таа е изненадувачки ефикасна бидејќи се покажа дека секој пациент подложени на студијата е излечен, пишува Science Alert.

За каков лек станува збор?
За коментар од порталот Ординација побараа и нашиот експерт, специјалист по радиотерапија и онкологија, д-р. д-р Јуро Мургиќ од Клиниката за онкологија и нуклеарна медицина на клиниката сестри на милосрдието, која се однесува на резултатите од лекувањето на ректален карцином (завршен дел на дебелото црево) со достарлимаб според податоците презентирани на годишниот конгрес на Американската Здружение за клиничка онкологија (ASCO, Чикаго, 6 јуни 2022 година).

„Станува збор за лек достарлимаб, т.н анти-PD-1 антитела, припаѓа на група лекови кои доминираат во имуносупресивната туморска микросредина (т.н. блокатори на имунолошки контролни точки или имунотерапија), со ослободување на инхибираниот имунолошки одговор на домаќинот против туморите и стимулирање на имунолошките клетки на телото (првенствено лимфоцити) да ги препознае, нападне и уништи клетките на туморот“, објаснува докторот, додавајќи дека во ASCO била презентирана студија од фаза 2, во која биле опфатени 18 пациенти со локално напреднат ректален карцином во MSKCC (Центарот за рак Меморијал Слоан Кетеринг).

„Пациентите беа високо избрани: тие мораа да имаат оштетен механизам за поправка на акумулираното оштетување на ДНК докажано со анализа на ткивото на туморот (дефицитарно поправка на промашување, dMMR), и не треба да имаат мутација BRAF V600 E (важна несакана мутација кај рак на дебелото црево ). Фактот дека овие тумори не можат да го поправат генетското оштетување резултира со високи нивоа на мутации во туморот, што ги прави особено погодна цел за успешно функционирање на имунотерапијата. 12 пациенти примиле терапија со достарлимаб и сите доживеале т.н комплетен клинички одговор – исчезнување на туморот и не бараше хемотерапија, радиотерапија или операција. Немаше значајни несакани ефекти. Досега не е регистрирано повторување на болеста, но времето за следење е кратко, само 7 месеци, што со мал број пациенти е важно ограничување на презентираното истражување бидејќи рецидивите може да се појават подоцна. рече д-р Мургиќ.невиден одговор кај ректалниот карцином и дека потенцијалот на овој лек да го намали морбидитетот на лекувањето на ракот на ректумот е голем.

„Познато е дека ректалната хирургија е осакатувачка, а хемотерапијата и радиотерапијата имаат значителни несакани ефекти, со некои стапки на локално и далечно повторување на болеста. Важно е да се напомене дека само 10% од ректалните карциноми имаат мутација во механизмот за поправка на ДНК, а познато е дека таквите тумори се релативно отпорни на хемотерапија. Од друга страна, блокадата на имунолошките контролни точки (имунотерапија) е високо ефективна кај овие тумори и е поврзана со поволен клинички одговор кај 10% од пациентите. Иднината е во персонализираната онкологија во која секој пациент ќе се лекува врз основа на специфичните биолошки карактеристики на неговиот тумор, а не сите пациенти да добиваат иста терапија“, заклучи докторката.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО