8.5 C
Ohrid
Sunday, December 4, 2022

Хрватска болница и израелска корпорација истражуваат клеточен третман на Ковид

НАЈЧИТАНО

Клеточен третман на ковид-19 и остеоартритис, како и лабораториско производство на коскено ткиво, се целите на стратешката соработка на Специјалната болница Св. Катарина и израелската биотехнолошка корпорација Bonus BioGroup, која беше склучена во вторникот во Загреб.Имено, св. Катарина и Бонус Биогруп поставија нови насоки во третманот на Ковид-19 со мезенхимални матични клетки кои покажаа одлични резултати, беше речено на прес-конференцијата по потпишувањето на договорот за стратешка соработка.Израелските лекари Шаи Мерецки и Томер Бронштајн ги презентираа резултатите од третманот на тешките форми на Ковид-19 со мезенхимални матични клетки, истакнувајќи дека функцијата на белите дробови се нормализира еден месец по третманот.

Исто така, беше истакнато дека идентични резултати објавија и научниците од Св. Катарин во соработка со KBC Split, применува мезенхимални матични клетки на пациент со тешка клиничка слика на Ковид-19.

Покрај лекувањето на Ковид, израелски и хрватски научници ќе иницираат и заеднички истражувања за лекување на дегенеративни болести и оштетување на ткивото на рскавицата, исто така со мезенхимални матични клетки, кои имаат големо влијание врз регенерацијата на ткивата, соопштено е.

Хрватски и израелски научници истакнуваат дека е докажано дека овие клетки ја спречуваат клеточната смрт, ја стимулираат клеточната делба и формирањето на нови крвни садови.

Целокупниот ефект е поправка на оштетеното ткиво, а утврдено е и статистички значајно подобрување на клиничката состојба на пациентите со остеоартритис.

Израелскиот амбасадор Илан Мор: Две големи институции ги поместуваат границите на медицината
На крајот на прес-конференцијата, израелските научници претставија коска развиена во лабораториски услови, која ги поминала сите биомеханички тестови, а биолошки се однесува како нормална коска во целост.

Учесниците на конференцијата истакнаа дека производството на нови ткива од сопствените клетки отвора незамисливи можности во лекувањето на досега неизлечиви болести.

Претседател на Управниот совет на Св. Катарине Драган Приморац истакна дека клеточната терапија и регенеративната медицина се нов чекор напред во современата медицина, додавајќи дека е особено задоволен што оваа соработка го позиционира хрватското здравство на глобално ниво.

На потпишувањето на договорот присуствуваше и амбасадорот на Израел во Хрватска Илан Мор, кој го поздрави и воспоставувањето соработка меѓу „две големи институции“, кои, како што посочи, „со своите резултати ги поместуваат постоечките граници на медицината“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО