17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Хлебните – лековита билка која расте на (вашиот) тревник

НАЈЧИТАНО

Хлебните може да се најдат речиси насекаде – во повеќето градини, покрај секоја патека на теренот, на ливада, па дури и покрај патот. Проверете со какви лековити ефекти може да се пофали…

Препознатлив е по карактеристичните листови. Позната е широколисна и теснолисна хлебна. Теснолисната е повеќе истражувана.

Се вели дека неговите лековити ефекти им биле познати на старите Кинези, Грци и Римјани. Најчесто се користи за заздравување на рани, по што е познат и денес. Истражувањата покажуваат и дека се вели дека е ефикасен во ублажување на респираторни заболувања, кожни болести и дигестивни проблеми. Чајот може да се направи од хлебните, но само тревките може да се користат за смирување на рани и убоди. Денешните истражувања покажаа дека хлебните содржи многу лековити материи, вклучувајќи флавоноиди, алкалоиди, масни киселини, терпеноиди, полисахариди, некои витамини итн. Се вели дека има антиинфламаторно, антибактериско, антидијабетско дејство… Се вели дека е моќен антиоксиданс и чистач на штетните слободни радикали.

Ги ублажува дигестивните проблеми
Некои студии сугерираат дека хлебните може да имаат позитивен ефект врз одредени дигестивни нарушувања. Се претпоставува дека ја ублажува дијареата, ја ублажува надуеноста и болките во стомакот, помага при чир на желудникот, па дури и воспалителна болест на цревата.

Помага при иритирачка кашлица
Теснолисната хлебна содржи супстанции кои би требало да го смират иритираното грло и да помогнат при иритирачката кашлица. За таа цел можеме да подготвиме чај од суви листови, сируп од хлебните или свеж сок кој се добива со пресување на свежи листови.

Олеснете ги каснувањата од инсекти
Во народната медицина, хлебните е добро познат како средство за ублажување на проблемите со кожата по каснување од инсекти. Многу е лесно да се втријат неколку листови од теснолисната хлебните меѓу дланките и потоа лесно да се измасира областа на точката со листовите.

Да ги залечи раните
Најпознат е хлебните по заздравувањето на раните. Според тоа, студиите покажуваат дека треба да го намали воспалението, да го инхибира растот на штетните бактерии и да ја ублажи болката. Исто така, откриено е дека истражувањето на стаорци го намалува воспалението во телото предизвикано од оштетување на црниот дроб и го штити црниот дроб.

Статијата е информативна. Во случај на здравствени проблеми, императив е да се консултирате со соодветен професионалец.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО