23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Херцеговина станува дестинација за дигиталните номади

НАЈЧИТАНО

Привлекувањето на дигитални номади во Херцеговина, поединци кои ги користат најновите технологии за своите деловни активности и не мора да се врзуваат за една локација, е една од главните активности што ќе се спроведуваат во рамките на проектот „RECOOPER“ за закрепнување на туристичкиот сектор во БиХ.

Овој проект е кофинансиран од Европската Унија (ЕУ) и Владата на Сојузна Република Германија преку проектот EU4BusinessRecovery, соопшти Технолошкиот парк Интер.

Туристичкиот и економскиот потенцијал што лежи во дигиталните номади како целна група е препознаен од многу земји во светот, а во последните години и од земјите од Западен Балкан, каде БиХ не е исклучок.

Географската положба, ниските трошоци за живот, безбедноста, заедницата, природните убавини, културното наследство, гастрономијата и различните капацитети се само дел од карактеристиките на Херцеговина во која дигиталните номади веќе некое време наоѓаат причина за посета и престој.

Проектот RECOOPER од април оваа година заеднички го спроведуваат Стопанската комора на ФБиХ и Интер ТП од Мостар.

Преку низа активности, проектот ќе придонесе за зајакнување на капацитетите на тур-операторите и брендирање на Херцеговина како дестинација за дигитални номади.

Преку првите активности на проектот, 20 микро, мали и средни претпријатија кои обезбедуваат сместување, угостителство, транспорт, разгледување, рекреативни активности и други, ќе имаат можност да присуствуваат на работилници за да се запознаат со потребите на дигиталните номади, но и да се запознаат со дигитален маркетинг, пишување копии, брендирање и продажба. Тие, исто така, ќе работат со експерти на акционен план врз основа на кој ќе можат да ги приспособат своите услуги на потребите на целната група.

Проектот ќе развие и веб платформа, како централна точка каде дигиталните номади ќе можат да ги најдат сите информации што им се потребни за да останат, а преку неа 20 тур-оператори ќе можат да ги презентираат своите услуги.

Покрај брендирањето на Херцеговина како дестинација за дигитални номади со слоганот „Work’n’Sunshine“, проектот ќе биде домаќин на поединци од оваа категорија преку едномесечна пилот програма и ќе го претстави потенцијалот на регионот и дополнително зајакнување на капацитетите на вклучени оператори.во Херцеговина.

EU4BusinessRecovery е проект на ЕУ кој ја поддржува БиХ во ублажувањето на економските последици од пандемијата на коронавирус.

Вредноста е 13,7 милиони евра и е заеднички финансирана од ЕУ (13 милиони евра) и Сојузна Република Германија (700 илјади евра). Го спроведуваат ГИЗ, МОТ и УНДП од јануари 2021 до јуни 2023 година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО