18.2 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

ФУП ги објави извештаите за бомбите: Еве како напредува истрагата

НАЈЧИТАНО

Имајќи ги предвид новите околности за зголемениот број на пријави за поставени експлозивни направи во јавни згради, како и зголемениот и очекуван интерес на медиумите за ова прашање, Федералната полициска управа излезе со посебно соопштение.

Претходниот период преку системот за електронска размена на пошта (e-mail) во голем број јавни институции пристигнаа пораки со заканувачки содржини, во кои имаше и пријава за комплет експлозивни направи. Во сите овие случаи полициските агенции навремено ги презедоа сите мерки и дејствија со цел отстранување на сомнежите и спречување на појава на можни последици. Со активностите на полициските агенции е утврдено дека во сите поединечни случаи имало лажни пријави, кои имале за цел да ги малтретираат граѓаните и јавноста.

Надлежните полициски агенции под надзор на обвинителството ги преземаат сите неопходни активности за документирање на сторените кривични дела, откривање и пронаоѓање на сторителите кои испратиле лажни пријави за сетот експлозивни направи.

Според собраните податоци, лицата кои испраќале лажни пријави користеле веб-домени во сопственост на странски компании за регистрирање на електронски сметки, а во таа насока се користат капацитетите на меѓународните полициски органи на Интерпол и на Европол за откривање на сторителите.

Со оглед на околностите дека наведените незаконски активности чија цел се институции и јавни објекти во Босна и Херцеговина не претставуваат изолиран случај и дека на ист начин е загрозена работата на државните институции во соседните земји. Поради горенаведеното, дел од ангажманот на Федералната полициска управа е поврзан со навремена размена на податоци со регионалните полициски агенции од кои се очекува да постигнат заеднички резултат.

Федералната полициска управа сака да ги повика сите граѓани да ја потврдат својата доверба во работата на истражните органи и дека полициските агенции ќе ги преземат сите неопходни мерки за заштита на безбедноста на граѓаните.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО