8.9 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Французите масовно се откажаа од работата бидејќи сакаат постојана работа

НАЈЧИТАНО

Повеќе од милион Французи дале отказ од работа во периодот од октомври минатата година до март оваа година.

Работниците во Франција во рекорден број дале отказ на работа на крајот на 2021 година и на почетокот на оваа година, главно во потрага по постојана работа, се вели во извештајот на Министерството за труд. Повеќе од милион Французи дале отказ од работа во периодот од октомври минатата година до март оваа година, а 90 отсто од нив сакале договори за трајно вработување кои нудат ниво на заштита меѓу најдобрите во светот.

Бројката е рекордно висока, но трендот не е толку изразен ако се земе предвид зголемувањето на вкупната работна сила во последните години, забележуваат од министерството.

Сè повеќе луѓе во многу земји ширум светот ги напуштаа своите работни места за време на пандемијата, преиспитувајќи ги своите работни и животни избори.

Американскиот професор Ентони Клоц го нарече овој тренд „голема резигнација“. Француските податоци не укажуваат на масовно намалување на работната сила, се тврди во извештајот.

Според истражувањето, стапката на оставки во Франција во првиот квартал изнесувала 2,7 отсто и била највисока во периодот по финансиската криза 2008/2009 година. година, но сепак нешто пониско од пред самата криза кога изнесуваше 2,9 отсто. „Во сегашното опкружување, зголемувањето на стапката на невработеност изгледа нормално и во согласност со економското закрепнување“, објаснуваат оттаму. Во корист на работниците одат и тензиите на пазарот на труд

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО