27.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

ФИФА ги продолжи привремените правила донесени поради војната во Украина

НАЈЧИТАНО

Светската фудбалска асоцијација (ФИФА) ги продолжи за една година привремените правила за договорите за работа, кои беа усвоени по рускиот напад на Украина.

Канцеларијата на Советот на ФИФА одлучи да ги продолжи правилата за привремено регрутирање утврдени во Правилникот за статус и трансфер на играчи (RSTP) со цел ефективно да им помогне на играчите, клубовите и тренерите погодени од војната во Украина.

Одлуката уследи по измените на RSTP одобрени од Канцеларијата на Советот на 7 март 2022 и 16 март 2022 година, обезбедувајќи итна правна сигурност и разјаснување на голем број важни регулаторни прашања.

Во овој поглед, доколку клубовите во рамките на Украинската фудбалска федерација или Фудбалската федерација на Русија не постигнат меѓусебен договор со своите странски играчи и тренери пред или 30 јуни 2022 година, а освен ако поинаку не е договорено во писмена форма, овие играчи и тренери ќе имаат право ги раскинат договорите за работа со своите клубови до 30 јуни 2023 година.

Во соопштението се осудува и руската употреба на сила во Украина и се повикува на мир.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО