Фирмите во Централна, Источна и Југоисточна Европа инвестираат и покрај влошените услови

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

И покрај влошените услови за инвестирање, фирмите во регионот на ЦИЈИЕ планираат да ги зголемат инвестициите во целост.
Нешто повеќе од една третина од фирмите од ЦИЈИЕ развија или воведоа нови производи, процеси или услуги
Половина од фирмите во ЦИЈИЕ изјавија дека климатските промени влијаат на нивниот бизнис, но само една третина се заштитуваат себеси

Според резултатите од Истражувањето за инвестиции во Централна, Источна и Југоисточна Европа (CIJIE) спроведено од Европската инвестициска банка, во вториот четвртина од 2022 година, компаниите во овие земји изјавиле дека условите за финансирање драстично се влошиле. Тие очекуваа дека деловните услови во нивните сектори ќе продолжат да се влошуваат, заедно со општата економска и политичка клима. Уделот на фирмите кои ги земаат предвид трошоците за енергија како ограничување се искачи на 87%. Па сепак, севкупно земено, фирмите во ЦИЈИЕ планирале да инвестираат повеќе во 2022 година отколку во 2021 година. Еден извор на поттик за ова беше пандемијата, која ги поттикна фирмите да станат дигитални, да развијат нови производи и да ги скратат синџирите на снабдување. Употребата на напредни дигитални технологии се прошири: 67% од компаниите од ЦИЈИЕ пријавиле дека користат барем една напредна дигитална технологија, намалувајќи ја разликата со САД (71%) во согласност со целокупниот тренд на ЕУ (69%). Како одговор на притисокот да се приспособат и да иновираат, поголем дел од фирмите во ЦИЈИЕ имаат намера да им дадат приоритет на иновациите во следните три години споредено со Европската унија како целина (27% наспроти 24%) или со САД (21%).

Околу половина од бизнисите изјавиле дека климатските промени влијаат на нивните активности, при што еден од десет пријавил „големо влијание“. Сепак, само една третина од нив ја подобриле својата отпорност на физички ризици поврзани со климатските промени во текот на претходната финансиска година. Најмногу волја за подобрувањето на својата отпорност покажале фирмите во Романија (49%) и Естонија (40%), а најмалку оние во Унгарија (21%). Повеќето фирми преземаат активности за намалување на нивните емисии на стакленички гасови, особено во Романија (93%) и Полска (90%), но не толку многу во Бугарија (70%). За разлика од Европската унија во целина, фирмите во ЦИЈИЕ се повеќе склони да ја перцепираат транзицијата кон построги климатски стандарди како ризик, а не како можност. Инфраструктурниот сектор особено ја гледа транзицијата кон економија со нето-нула емисии во следните пет години како ризик (41%). На ниво на компании истото важи и за фирмите во Литванија (43%); компаниите во Романија, спротивно на ова, најмногу ја гледаат зелената економија како можност.

Заменик-претседателката на ЕИБ Лилјана Павлова изјави: „Нашето економско истражување нагласува дека влијанието на актуелната енергетска криза е уште поизразено во ЦИЈИЕ отколку во другите делови на Европската унија. Обновливиот и одржлив одговор е најдобриот начин за поддршка на енергетската безбедност на Европа. За да се забрза зелената транзиција и да се намали зависноста на регионот од фосилни горива, ЕИБ планира да го зајакне финансирањето за чиста енергија и да мобилизира до 115 милијарди евра инвестиции за енергетска ефикасност, обновливи извори, мрежи, инфраструктура за полнење и складирање“.

Дебора Револтела, главен економист на ЕИБ, додаде, „Повторените шокови во последните три години донесоа повеќе предизвици за компаниите низ ЦИЈИЕ и остатокот од Европа. Фирмите во ЦИЈИЕ преземаат активности: Тие им даваат приоритет на иновациите (повеќе од просекот на ЕУ), остануваат извозно ориентирани и прифаќаат напредни дигитални технологии (во согласност со Европската унија и САД). Сепак, помалку фирми во ЦИЈИЕ инвестираат во нематеријални средства (истражување и развој, софтвер и обука) отколку во Европската унија како целина. Несигурноста и вештините, заедно со трошоците за енергија, се најрелевантните долгорочни бариери за инвестирање“.

Фирмите од ЦИЈИЕ останаа исклучително извозно ориентирани и отворени за меѓународна трговија, но се соочија со различни трговски нарушувања. Поголемиот дел од производствените фирми (94%) и големите фирми (79%) изјавија дека се занимаваат со меѓународна трговија, особено во Словенија и Словачка. Четири од пет фирми во ЦИЈИЕ забележаа дека нивната меѓународна трговија е нарушена од 2021 година, а речиси половина изјавија дека и руско-украинската војна и КОВИД-19 го попречуваат нивниот бизнис. Интервенцијата на овие фирми за ублажување на прекините беше повисока од просекот на ЕУ (45% наспроти 37% за целата ЕУ). Конкретно, за да се диверзифицираат ризиците, 63% од компаниите од ЦИЈИЕ изјавија дека го зголемиле бројот на трговски партнери, а особено оние во Романија (86%).

Основни информации

ЕИБ

Европската инвестициска банка е институција за долгорочно кредитирање на Европската Унија во сопственост на нејзините земји-членки. Таа овозможува долгорочно финансирање за здрави инвестиции со цел да се придонесе кон целите на политиките на ЕУ.

За Одделот за економија на ЕИБ

Одделот за економија на ЕИБ спроведува економски истражувања и студии и обезбедува уникатни анализи на инвестициските активности во Европската Унија и пошироко. Тој ја поддржува банката во нејзиното работење и во дефинирањето на нејзините позиционирање, стратегија и политика. Главниот економист Дебора Револтела го предводи Одделот: тим од 40 економисти.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Силен ветер во Кавадаречко

Силен ветер денеска го зафати Кавадаречко, кој откорна бандери и повеќе дрвја, информираа вечерва од кавадаречката локална самоуправа. „Брза беше интервенцијата на пожарникарите од Територијалната...

Пендаровски вели дека територијалните претензии станале секојдневие

Најостро го осудувам вандалскиот чин на каменување на македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград во Бугарија, наведува претседателот Стево Пендародвски во реакција на...

Пронајдени се живи четворица исчезнати на Кожуф

„Пријавата на 112 во ЦУК за исчезнатите четири лица е примена денеска во 14:50 часот. Се јавил загрижениот татко на едно од изгубените, бидејќи...

Moda

Тоа е најтренди боја на фармерки што ќе ја носиме во летото 2023 година

Сивите фармерки се дефинитивно крој во кој вреди да се инвестира ова лето. Широки сиви фармерки - тренд кој им ласка на сите типови на...

Како да купите нова облека, така што всушност ќе ја носите и нема да седи само во плакарот

Словенците никогаш не носат речиси третина од облеката што ја купуваме. Проверивме како да купиме нова облека, така што всушност ќе ја носиме и...

Уште една ќерка на познати родители е нова ѕвезда на модното небо

Изгледа како вчера – целата светска јавност зборуваше за необичниот избор на името на Гвинет Палтроу и Крис Мартин за нивното новороденче, Епл. Но, тоа...
spot_img
spot_img
spot_img