23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

ФБИХ за здравствено осигурување: Третманот на лицата кои живеат со ХИВ не е доведен во прашање

НАЈЧИТАНО

Третманот на лицата кои живеат со ХИВ не е доведен во прашање, тврдат од Институтот за здравствено осигурување и реосигурување на Федерацијата БиХ за N1. Овој одговор доаѓа откако викендов протекоа информации дека пациентите би можеле да бидат опасни по живот, бидејќи Универзитетскиот клинички центар во Сараево нема залиха на Ефавиренц, еден од лековите кои се користат како терапија за лицата кои живеат со ХИВ.

ЗОИРО ФБиХ планира идни набавки
Како што претходно објави ЗОИРО ФБиХ, на нашите простори имало привремен недостиг на лекови, бидејќи добавувачот не може да го достави истиот.

„Комисијата за воведување на осигурениците во правото на употреба на антиретровирусни лекови издаде согласност за предложената заместителна терапија, а истата е обезбедена и на надлежните здравствени институции, со цел лекувањето на лицата со ХИВ да не е доведено во прашање. . Целта на супституциската терапија е токму пациентите во ниту еден момент да не останат без терапија, доколку не е можно да се има примарна терапија“, потенцираат од овој Завод.

Но, како што пишувавме, под знак прашалник е и редовното снабдување со супституциона терапија.

Едниот лек за терапија за ХИВ е целосно отсутен, другиот повремено го нема. За пациентите се препорачува заместителна терапија. Многу поскапо. Лекарите од КЦУС велат дека лекот требало да биде испорачан на почетокот на мај.

Терапијата за замена е адекватна, велат експертите. Но, пациентот мора да се следи.

„Ако еден од овие лекови не е сега достапен, тогаш треба да најдеме друг лек и да измериме дали е ефикасен или не. Не е толку трагично ако се направи, но тоа треба да го направат стручни лица, заедно со пациентите и што поскоро да ги добијат тие лекови што ги добиле порано“, изјави Андреј Трампуз, инфектолог од болницата „Шарите“ во Берлин. .

Социјална стигма поврзана со болеста
Институтот за здравствено осигурување и реосигурување ФБИХ, тврдат тие, планира идни набавки во согласност со проценетите потреби врз основа на бројот на пациенти кои користат одредени лекови.

„ЗЗОиРО ФБиХ ги набавува сите лекови и услуги од својата надлежност согласно Законот за јавни набавки, а по законската процедура склучува договори со добавувачите. Во случај добавувачот да не е во можност да ги исполни договорните обврски, Управата ќе ги преземе дејствијата предвидени со закон во интерес на нејзина заштита, а со тоа и заштита на нашите клиенти“, објаснуваат оттаму.

Тие повторија дека доколку недостигот доведе до прекини во испораката на примарната терапија, пациентите имаат пристап до заместителна терапија, така што „лекувањето во никој случај не може да се доведе во прашање, и покрај наглото зголемување на бројот на луѓе кои живеат со ХИВ“.

Сè уште постои стигма во БиХ што останува значаен проблем во ХИВ-позитивната заедница, а земањето апчиња секој ден може да биде тешко за некои луѓе, но благодарение на современата антивирусна терапија, ХИВ инфекцијата стана хронична излечива инфекција која луѓето можат да ја искусат нормален животен век.

Инаку, како што пишуваа британските медиуми, од минатата година илјадници луѓе со ХИВ сега имаат друга опција за лекување – инјекција со долго дејство, благодарение на која нема да мораат да пијат таблети секој ден. Терапијата е одобрена од Агенцијата за лекови на Велика Британија и Националниот институт за здравје, а добротворните организации го поздравија овој потег.

Инјекцијата го држи вирусот под контрола и делува на сличен начин како и конвенционалните антиретровирусни лекови. Се проценува дека околу 13.000 луѓе во Англија би можеле да се префрлат на оваа терапија. Кога и дали ќе дојде кај нас е под знак прашалник, а тоа би значело.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО