22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

ФАО: Значителен пад на цените на храната во јули, најмногу житариците и растителното масло

НАЈЧИТАНО

Вредноста на светскиот индекс на цените на храната (ФАО ценовниот индекс на храната) значително падна во јули, при што цените на житариците и растителното масло забележаа двоцифрен процентуален пад, објави Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Светскиот индекс на цените на храната во јули во просек изнесуваше 140,9 поени, што е пад од 8,6 отсто во однос на јуни и претставува четврти последователен месечен пад од достигнувањето на историски највисоко ниво на почетокот на оваа година, соопшти ФАО.

Тие, сепак, посочија дека индексот, кој ги следи месечните промени во меѓународните цени на група прехранбени производи со кои вообичаено се тргува, сепак остана за 13,1 отсто повисок од јули 2021 година.

„Падот на цените на храната од многу високи нивоа е добредојден, особено кога се гледа од гледна точка на пристапот до храна, но сепак се соочуваме со високи цени на ѓубривата, што може да влијае на идното производство, како и на трошоците за живот на земјоделците, и ризиците вклучуваат и мрачна глобална економска перспектива и валутни движења, а сето тоа врши сериозен притисок врз глобалните резерви на храна“, рече главниот економист на ФАО, Максимо Тореро во писмената изјава.

Вредноста на индексот на цените на растителното масло е намалена за 19,2 отсто во јули во однос на јуни, што претставува најниско ниво во последните 10 месеци, а на „значителниот“ пад на цената на сончогледовото масло влијаеше намалената побарувачка за увоз и покрај продолжување на логистичката неизвесност во регионот на Црното Море, се вели во соопштението на ФАО.

Цените на сите житни култури, особено на пченицата, паднаа за 14,5 отсто, делумно како реакција на договорот меѓу Украина и Руската Федерација за деблокирање на извозот од клучните пристаништа на Црното Море, а делумно и поради сезонската достапност од тековната жетва на северната хемисфера. .

Евидентиран е и глобален пад на цената на шеќерот и млечните производи, како и благ пад на цената на месото.

Како дел од движењето на пазарот со месо, се забележува дека цените на живинското месо достигнаа историски високо ниво, поради силната глобална побарувачка за увоз, како и ниските залихи поради појавата на птичјиот грип на северната хемисфера.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО