2.9 C
Ohrid
Monday, January 30, 2023

Фактурите за октомври се изработени, следи нивна достава, информираат од ЕСМ

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Фактурите за топлинска енергија за месец октомври се изработени и во тек е нивна достава, известуваат од АД ЕСМ.

Оттаму известуваат дека износот на фактурите за топлинска енергија на потрошувачите кои плаќаат на 12 рати ќе бидe ист со оние за август и септември.

– Во периодот октомври-април кога се испорачува топлинска енергија, цената на ангажираната моќност и испорачаната топлинска енергија за домаќинствата е финансиски подржана од Буџетот на Р.Северна Македонија преку АД ЕСМ со одлука на Владата, со цел обезбедување на сигурност во снабдувањето со топлинска енергија во услови на постоење на кризна состојба. Износот на финансиската поддршка за секој потрошувач одделно е прикажана во фактурата како поединечна финансиска поддршка за фиксните и варијабилните трошоци. Потрошувачите ќе ги добијат фактурите во следните денови на ист начин на достава како и претходно, односно оние кои ја користеле услугата „е-фактура“ фактурата ќе ја добијат во електронска форма, додека останатите потрошувачи ќе ја добијат фактурaта во хартиена форма – се вели во соопштението.

Во врска со начините на плаќање, потрошувачите ќе можат без провизија да ги плаќаат фактурите на наплатните пунктови на ЕСМ Снабдување.

– Потрошувачите кои имаат склучено договор за наплата на фактурите за топлинска енергија преку траен налог, од матичната банка ќе добијат инструкции за постапување или ќе бидат известени за насочување на уплатата кон новиот снабдувач. Оние потрошувачи кои плаќаат со налог за плаќање, шалтерски во банка или преку електронско банкарство, во зачуваните шаблони односно ПП налози за плаќање ќе биде потребно да ја проверат и да ја внесат жиро-сметката на ЕСМ Снабдување наведена на фактурите – додаваат од компанијата

Од ЕСМ додаваат и дека интензивно се подготвуваат потрошувачите да ги имаат сите можности за плаќање како и претходно, како услугата “Брзо плаќање” и “EPAY” услугата за што дополнително ќе известат.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Бактеријата која предизвикува чир може да се пренесе и на членовите на семејството

Бактеријата која предизвикува чир може да се пренесе и на членовите на семејството Кога гастроинтестиналните проблеми ја вклучуваат бактеријата Helicobacter Pylori (H. pylori), членовите на...

Вархеји ќе се сретне со претставници на македонските Бугари

Комесарот за добрососедство и проширување на Европската Унија Оливер Вархеји ќе се сретне со претставници на македонските Бугари – објави БГНЕС. Средбата ќе се одржи...

Сурово мачеле и убиле двегодишно момче кога имале по 10 години

Пред околу 30 години, на 12 февруари 1993 година, Џејмс Булгер (2) беше брутално убиен во Бутл во близина на Ливерпул, Англија. Две 10-годишни...
spot_img
spot_img
spot_img