21.5 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Училиштата и градинките годинава го намалуваат фрлањето храна за 30%.

НАЈЧИТАНО

Училиштата и градинките годинава го намалуваат фрлањето храна за 30%.
Проектот „Храна не за Тјавендан“ што се спроведува од програмата „Екошкол“ и „Лидл Словенија“ веќе осма година по ред ги обединува словенечките ученици и деца во борбата против фрлањето храна. Во учебната 2021/22 година во проектот се вклучија рекорден број образовни институции и градинки – дури 160 установи, а учествуваа вкупно повеќе од 7.600 деца и адолесценти и 734 ментори. Преку различни активности, мерење на отпадот од храна и подигање на свеста, институциите го намалија фрлањето храна во просек за 30%, а некои успеаја да го намалат фрлањето храна за дури 90%.

Главната цел на проектот „Храната не е за Тјавендан“ е да се подигне свеста кај децата, адолесцентите, родителите и наставниците за загрижувачките количини храна што се фрлаат секој ден, а во исто време да понуди алатки за решавање на проблемите во нивниот секојдневен живот. Како дел од проектот, децата и менторите бараа можности во нивната околина и воведоа различни мерки за намалување на отпадот од храна и, според резултатите од проектот, беа многу успешни.

Проектот Храна не е за тјавенданФото: промотивен материјал
„Горди сме што годинава забележавме рекорден број регистрирани институции, дури 160 градинки, основни и средни училишта учествуваа во борбата против фрлањето храна. Ова ни дава до знаење дека проектот расте од година во година и дека училиштата се уште посвесни за проблемот со отпадот од храна. Менторите ни кажаа и дека децата го пренеле знаењето во домашната средина – во домаќинствата, каде според статистиката се уште се произведува најмногу отпад“, изјави Грегор Церар, национален координатор на програмата Екошкол. Тој додаде дека проектот за деца подготвил и семеен дневник за фрлена храна, кој бил наменет за семејствата – со помош на дневници да се измери количеството на фрлената храна, да се идентификуваат причините и да се придонесат со интересни домашни рециклирани рецепти. Победничките проекти во нивните возрасни категории ги подготвија ОУ И.Цеље (детски градинки и прва тријада на основни училишта), ОУ I Мурска Собота (втора и трета тријада на основни училишта), ОУ Бриње Гросупље – ОУ со ПП (училишта со адаптирани програми) и средни училишта Економска школа Љубљана).

Проектот Храна не е за тјавенданФото: промотивен материјал
Учесниците во проектот „Храната не е за Тјавендан“ имаа можност да учествуваат и на натпреварот „Рециклирано готвење“, во кој создадоа вкусни и едноставни рецепти од остатоците од храната кои инаку би се шетале по ѓубрето. Децата заедно со менторите создадоа дури 271 имагинативен рецепт, а партнерите од проектот ги наградија 20-те најдобри.

Во рамките на проектот, повозрасните ученици и средношколците подготвија графички и ликовни производи на тема однос кон храната, при што беа создадени и интересни дела.

Врв на проектот беше вториот словенечки ден без храна

На 24 април оваа година Словенија го прослави вториот словенечки ден без отпадна храна, кој е создаден на иницијатива на организаторите на проектот „Храната не е за Тјавендан“ – програмата „Екошкол“ и „Лидл Словенија“ за да се вклучат уште повеќе луѓе во намалувањето на фрлањето храна. Оваа година на проектот се приклучија и партнерите Еколози без граници, Здружението на пријатели на младите од Словенија, компанијата ТАМ-ТАМ и Министерството за животна средина и просторно планирање со проектот LIFE IP CARE4CLIMATE. Преку нивните канали, партнерите во проектот ја охрабрија својата публика и поширокото општество да ја намалат количината на потрошена храна, а во исто време ги охрабрија да се обидат да фрлаат што помалку на тој ден или да користат остатоци за ново интересно јадење. Во исто време, Лидл Словенија организираше и награден натпревар за собирање на рециклирани рецепти и ги покани да учествуваат и поединци и семејства со деца.

Лидл Словенија: Прашањето за фрлената храна го решаваме на повеќе нивоа

Подигнувањето на свеста за проблемот со отпадот од храна е само една од активностите на одржливата иницијатива Creating a Better World of Lidl Словенија: „Ние сме свесни за нашата улога во управувањето со отпадот од храна многу години. Со поддршката на проектот „Храната не е за Тјавендан“, ги едуцираме најмладите да ракуваат со храната одговорно, а со словенечкиот ден без отпадна храна ја шириме свеста за проблемот со отпадот од храна во општеството во целина. Намалувањето на отпадот од храна се справуваме и со проектот „Донирана храна“, во кој донираме вишок храна на луѓето на кои им е потребна, која останува во нашите продавници по затворањето. Исто така Годинава го поддржавме проектот LIFE IP CARE4CLIMATE под покровителство на Министерството за животна средина и просторно планирање и своето место го наоѓа проектот Храна.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО