2.9 C
Ohrid
Tuesday, January 31, 2023

Уставен ќе оценува дали работниците ќе работат 60 часа неделно

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Здружението „Гласен Текстилец” од Штип денеска поднесе иницијатива до Уставен суд за оценување на уставност и законитост на членот 12 од Законот за утврдување јавен интерес и номинирање стратешки партнер за имплементација на проектот за изградба на инфраструктурните проекти од корисдорите 8 и 10 (Тетово – Гостивар – Букојчани, автопатот Требеништа – Струга – Ќафасан и автопатот Прилеп – Битола) .

Членот 12 од Законот  му овозможува на консорциумот „Бехтел и Енка“ да го оранизира работното време на работниците до  60 часа неделно.

Од Здружението велат дека тоа всушност може да значи и да организира и распоредува работното време на работниците и 100 или 150 часа неделно, што е во спротивност на Уставот, Законот за работни односи, конвенциите на МОТ и претставува кршење на човековите и работничите права.

– „Гласен Текстилец” е против ваквото законско решение и денес ја испративме иницијативата пред Уставен суд за оценување на уставноста и/или законитоста со кое побаравме да се укине овој член кои предизвикува правна несигурност и е во спротивност на чл.32 од Уставот и чл.116 од Законот за работните односи и меѓународните ратификувани конвенции кои го регулираат ова прашање –  вели Кристина Ампева од НВО „Гласен Текстилец”.

Таа очекува  Уставниот суд со посебно внимание да ги разгледа наводите наведени во поднесената иницијатива од нивна страна.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ќучуков: Македонизмот победи, можеби дефинитивно, а заслуга за тоа имаат и бугарските политичари кои ја сметаат Македонија како територија, а не како народ

Македонизмот победи, можеби дефинитивно, а заслуга за тоа имаат и бугарските политичари кои ја сметаат Македонија како територија, а не како народ. А македонизмот...

„Војдан Чеднодрински“ распиша конкурс за изборот на текстови

Врз основа на Конкурсот за откуп на необјавен и непоставуван македонски драмски текст објавен од Министерството за култура, Македонскиот театарски фестивал (МТФ) „Војдан Чернодрински”...

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Месечно зголемување на просечната каматна стапка на вкупните кредити, при што во декември таа изнесува 4,44%.  Просечната каматна стапка на вкупните депозити исто така бележи раст...
spot_img
spot_img
spot_img