23.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Уловена најголемата слатководна риба во светот

НАЈЧИТАНО

Локалните жители на Камбоџа минатата недела фатија морски камшик долг четири метри во реката Меконг, која експертите ја прогласија за најтешката слатководна риба во светот. Со 300 килограми, Борами, како што беше именувана, му ја одзеде титулата најголема риба на сомот, кој ја држеше ласкавата титула седумнаесет години.

Покрај реката Меконг во југоисточното азиско Кралство Камбоџа, локалното население минатата недела улови риба за која експертите проценуваат дека е најголемата слатководна риба во светот. Морскиот камшик, кој кон брегот го привлекоа речиси десетина мажи, тежеше добри 300 килограми. Рибата беше крстена Борами, што ќе се преведе од Кмер, австро-азискиот јазик што го зборуваат Кмерите и официјалниот и националниот јазик на Камбоџа, како „полна месечина“. Инспирацијата за именувањето, сепак, најверојатно е пронајдена во обликот на пронајдената риба.

Женската риба долга четири метри е означена со електронски тракер и пуштена назад, а научниците ќе продолжат да го следат нејзиното движење и однесување во природната средина.

„Ова е исклучително возбудлива вест бидејќи ја најдовме најголемата риба во светот. Исто така е возбудливо бидејќи сугерира дека барем избраниот дел од реката Меконг е сè уште здрав“, вели биологот Зеб Хоган, поранешен водител на шоуто Monster Fish, кое се емитуваше на каналот. National Geographic. Денес, Хоган го посвети својот живот на проект кој се обидува да ја исчисти и зачува реката Меконг.Борами, фатен од локалното население кај Кох Преа, остров во северниот дел на реката Камбоџа, го освои рекордот за најголема слатководна риба, земајќи 293 килограми сом. Вториот беше фатен во 2005 година на северот на Тајланд. Реката Меконг е трета најразновидна река во светот, со оглед на популацијата на риби во неа. Сепак, прекумерниот риболов, загадувањето, навлегувањето на солените води и исцрпувањето на седиментот значително го намалија биодиверзитетот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО