25.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Украина: Над 2 милиони луѓе ја напуштиле татковината

НАЈЧИТАНО

Бројот на украински граѓани кои бегаат од војната надмина два милиони на 12-ти ден од руската инвазија, покажуваат најновите податоци на Високиот комесаријат на ОН за бегалци (УНХЦР).

Напладне УНХЦР на својата веб-страница има регистрирано точно 2.011.312 бегалци, што е за 276 илјади повеќе од вчерашниот извештај.

Високиот комесаријат на ОН за бегалци Филипо Гранди изјави дека денеска или утре се очекува да се надмине бројот од два милиони украински бегалци од руската инвазија.

УНХЦР очекува дека приливот на бегалци ќе се зголеми, особено ако се отворат хуманитарни коридори, кои треба да им овозможат на цивилите да ги напуштат опколените поголеми градови.

По неколкуте неуспешни навреди, Русија најави дека денеска ќе отвори хуманитарни коридори со цел да им овозможи на цивилните цивили да избегаат од неколку украински градови.

Гранди рече дека ова е „егзодусот“ кој бил најбрз во Европа од Втората светска војна.

Високиот комесаријат за бегалци на ОН ги заврши своите посети на Романија, Молдавија и Полска, три земји кои граничат со Украина и се домаќини на најголем број бегалци. Гранди, го дочека нивото на „ексклузивно“ прифаќање на бегалците.

Според Гранди, четири милиони луѓе би можеле да ја напуштат земјата бегајќи од војната.

Полска прифати повеќе од половина од вкупниот број бегалци кои ја напуштија Украина по руската инвазија на 24 февруари. Вкупно 1.204.403 луѓе, според УНХЦР.

Гранди, кој потсети дека „Балканските војни во БиХ и Косово“ предизвикале и голем број бегалци. „Околу два или три милиони, но во период од осум години“, додаде тој, додавајќи дека два милиони украински бегалци ја напуштиле земјата во многу пократок период од 24 февруари.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО