15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Третина од ученичките размислуваат за пластична операција поради објавите на интернет

НАЈЧИТАНО

Публикациите на Интернет имаат силно влијание врз благосостојбата на младите луѓе, покажа истражувањето на Центарот за побезбеден Интернет Safe.si. Истражувањето покажа дека една третина од словенечките ученички и четвртина од девојчињата во последната тријада од основно училиште размислуваат за пластична операција поради објавите на интернет. Освен што се чувствуваат лошо, објавите на интернет влијаат и на спиењето.

На интернет, адолесцентите се изложени на невозможни стандарди за убавина, идеализирани и сексуализирани слики за луѓето и нивните животи. Како резултат на ваквите објави, дури една третина од словенечките ученички и една четвртина од учениците во последната тријада од основното училиште размислуваат за пластична операција, покажува истражувањето на Центарот за побезбеден интернет Safe.si.

Неуспехот да се постигнат идеалите за убавина, кои се наметнати со нереални и често графички обработени објави на интернет, може лошо да се одрази на благосостојбата и менталната благосостојба на младите луѓе, кои се во чувствителен период во однос на прифаќање на своето тело и развивајќи чувство на самопочит, пишува Центарот во соопштението за печатот.

Истражувањето кое беше спроведено во февруари и март меѓу 486 ученици од трета година и 246 средношколци, покажа дека поради ваквите објави, младите можат да бидат опседнати со својот надворешен изглед, незадоволни од своето тело, да имаат чувство на инфериорност. , се под притисок, разочарани и неопуштени.

Тинејџерите ги споредуваат нивните тела со слики на интернет. Дури 45 отсто од младите се споредуваат со онлајн инфлуенсерите кои се веќе во основно училиште и затоа се незадоволни од својот изглед. Во средно училиште овој процент е поголем, 59 отсто од тинејџерите се споредуваат со инфлуенсери.

Кога тинејџерите ги гледаат сликите на своите пријатели на интернет, честопати чувствуваат дека животот на другите луѓе е подобар од нивниот. Затоа, речиси третина ги опремуваат своите слики со филтри и ги подобруваат за да изгледаат што е можно подобро, според истражувањето.

Повеќе од половина од тинејџерите се согласуваат дека сликите на инфлуенсери и познати личности често се нереални и манипулирани за да изгледаат совршено, па затоа треба да бидат етикетирани како лажни. На тој начин младите не би се чувствувале лошо бидејќи и самите го немаат тој изглед.

На благосостојбата на тинејџерите најнегативно влијаат ситуациите на Интернет кога тие се чувствуваат исклучени од општеството или се жртви на онлајн насилство. Најлошо се чувствуваат кога се исклучени од приватна група соученици на социјална мрежа или апликација или кога некој ќе ги исмејува на интернет. Речиси половина се чувствуваат лошо кога ќе видат слики на интернет од забава на која не биле поканети. Адолесцентите, исто така, се чувствуваат лошо ако некој не одговори на пораката што ја испраќаат, ако добијат негативен коментар на нивната објава на интернет и ако никој не ја сака нивната објава.

Влијанието на интернетот зависи и од возраста. Разлики може да се забележат во недостатокот на сон поради користењето на интернет, што го пријавиле 37 проценти од седмоодделенците, 44 проценти од осмоодделенците, 54 проценти од деветтоодделенците, а кај средношколците оваа пропорција е веќе 64 проценти. , покажа и анкетата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО