8.9 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Треба да ги отстраните овие работи од вашиот дом

НАЈЧИТАНО

Дали има опасни токсини во вашиот дом? „Постојат сè повеќе докази дека синтетичките хемикалии кои вообичаено се наоѓаат во домот придонесуваат за болести и инвалидитет“, вели д-р. Леонардо Трасанде.

Ова се работи кои според експертите треба веднаш да се отстранат од вашиот дом.

БПА
Бисфенол А (БПА) е хемикалија која се користи за стврднување на пластиката чија употреба е забранета. „Кошмарното сценарио е еден ден да дознаеме дека сè повеќе нарушувања, вклучително и неплодност и рак, може да се должат на бисфенол А и се јавуваат само по кумулативна изложеност.

Но, дотогаш сите имавме акумулирано толку многу изложеност што беше предоцна да ги смениме ефектите“, вели д-р. Карин Михелс „Истото може да се каже и за други супстанции, но моментално бисфенол А е главната грижа“.

Пестициди
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои јадат неоргански одгледани растенија тројно ја зголемуваат својата изложеност на опасните пестициди. „Многу од синтетичките пестициди пронајдени во примероците од храна и урина во оваа студија содржат хемикалии кои се мешаат во ендокриниот систем (EDC)“, вели д-р. Карло Лајферт.

Олово
Оловото повеќе не е дозволено во резервоарите за храна, бензин или боја, но бојата на база на олово во постарите домови сè уште е опасност. Секоја година се дијагностицираат нови случаи на труење со олово во детството. Многу повеќе би можеле да останат непријавени.

Возрасните кои се изложени на оловна боја може да страдаат од висок крвен притисок, главоболки, вртоглавица, намалени моторни вештини, замор и губење на меморијата. Дури и ниското ниво на изложеност на оловна боја може да им наштети на возрасните, пишува порталот Eatthis.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО