16.2 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Топлиот чај полесно ќе ве разлади од ладен пијалок, еве зошто

НАЈЧИТАНО

Студијата од 2012 година на истражувачите од Универзитетот во Отава го истражуваше ефектот на топлите пијалоци врз температурата на телото.

Летово Хрватска ја очекуваат пеколни горештини и сите ќе бараме начини некако да се разладиме. Еден од најлесните и најбрзите начини да го разладите вашето тело е да консумирате освежителни пијалоци, но дали знаевте дека и топлиот чај може да ви помогне?

Студијата од 2012 година на истражувачите од Универзитетот во Отава го истражуваше ефектот на топлите пијалоци врз температурата на телото. Резултатите покажаа дека топлите напитоци можат да ве разладат, но само во суви услови.

Како работи?
„Ако пиете топол пијалок, тоа резултира со помалку складирана топлина во вашето тело, под услов дополнителната пот што се создава кога пиете топол пијалок да испари“, објаснува еден од авторите на студијата.

Така, ако пиете топол пијалок, на пример чај, ќе почнете повеќе да се потите, а ако потта може да испари, всушност ќе ве разлади. Секако, потењето може да биде непријатно, но тоа е основна телесна функција која ни помага да се оладиме. Како што потта испарува од површината на вашата кожа, таа го отстранува вишокот топлина со тоа што водата од течност ја претвора во пареа, пишува Klik.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО