26.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

„Тивок убиец“ – високиот крвен притисок прв на листата причинители за прерана смрт

НАЈЧИТАНО

Србија е меѓу земјите со највисока стапка на смртност од кардиоваскуларни болести. Хипертензијата е прва на листата на причинители за прерана смрт во развиениот свет, а овој тренд трае со децении.

Според најновиот европски водич за третман на висок крвен притисок од 2018 година, хипертензијата ги претставува оние вредности на крвен притисок кои надминуваат 140 mmHg за систолен (горен крвен притисок), а за дијастолен (понизок) повеќе од 90 mmHg.

Шефот на кардиолошкиот кабинет на Воено-медицинската академија (ВМА), д-р Раденко Вукиќ, за порталот Н1 вели дека е среќа што хипертензијата, најраспространетата болест кај човечката популација, се открива брзо и лесно, па можеме започне лекување и спречување на компликации кои можат да настанат.лекува навремено.

Што е хипертензија и нејзините симптоми
Самата хипертензија е грубо поделена на есенцијална и секундарна.

„Есенцијалната хипертензија е најчеста кај човечката популација и не ја најдовме причината. Секундарната хипертензија е онаа каде што ја третираме причината за болеста што доведе до скок на крвниот притисок“, објаснува д-р Вукиќ.

Симптомите на висок крвен притисок може да варираат од благи до благи до следново:

а) окципитална главоболка

б) крварење од носот

в) замор

д) проблеми со видот

д) отежнато дишење

ѓ) тежина и болка во градите

г) неправилно чукање на срцето

ж) крв во урината

I) пулсирање и зуење во ушите

ѕ) несвестица и нестабилност во одењето

Колку е опасна хипертензијата?

Хипертензијата, ако не дава симптоми и ако не внимаваме, може да биде многу подмолна и опасна болест и затоа во светот со право се нарекува „тивок убиец“, вели д-р Вукиќ.

„Организмот на човекот често се прилагодува на високите вредности на крвниот притисок, кои неговото тело добро ги поднесува и кои субјективно не му пречат на неговата секојдневна работа. Ако некој има висок и нетретиран крвен притисок со години, тоа доведува до сериозни неповратни промени во структурата на крвниот сад, кои не можат да се решат и санираат по лекови, а како резултат на тоа тој повеќе не толерира нормални вредности или неговите телото бара повеќе вредности на кои бил навикнат“, објаснува тој.

Тој додава дека ваквите состојби неминовно доведуваат до сериозни компликации и болести како што се мозочен удар, срцев удар, пукање на крвните садови и крварење, кое често завршува, за жал, со фатален исход.

Влијание на генетиката
Според д-р Вукиќ, генетските мутации можат да доведат до вродена хипертензија, тоа се оние хипертензиви кои ги откриваме на рана возраст до 10-годишна возраст и се поврзани со различни генетски абнормалности и мутации.

„Денес се почесто зборуваме за семејната предиспозиција за развој на висок крвен притисок и затоа е важно да се зборува во ординација кога се земаат анамнестички податоци од пациентот“, нагласува тој.

Правилно мерење на крвниот притисок
Појавата на симптоми на висок крвен притисок бара дијагноза и соодветен третман.

„Со регулирање на крвниот притисок ја подобруваме општата состојба на пациентот – од една страна да се чувствува здрав и способен за секојдневните активности, а од друга страна ги спречуваме доцните компликации на нетретираниот притисок со подигање на квалитетот и должината на животот. вели д-р Вукиќ.

Тој наведува дека е важна контролата и мерењето на крвниот притисок, но посочува неколку важни забелешки: пред се, апаратот за мерење на притисокот што го користиме дома мора да биде калибриран и исправен и дека се користат апарати за мерење на крвен притисок. со манжетна што се става на надлактицата, а не уреди што се ставаат на рачниот зглоб од причина што се неточни и несигурни и чии вредности не можат со сигурност да се земат како валидни.

„Тогаш треба да знаете дека мерењето на крвниот притисок се прави во седечка положба и секогаш на иста рака. Мерете така да го мерите крвниот притисок двапати во интервал од неколку минути, бидејќи вредностите на второто мерење по правило се пониски од првото мерење и поблиску до реалните вредности“, објаснува д-р Вукиќ. .

Според него, кога ја земаме соодветната терапија за третман на крвен притисок, контролата ја правиме на следниов начин: Првото мерење се прави кога стануваме од кревет, пред да земеме лекови, а второто мерење навечер. пред спиење.

Како да се лекува висок крвен притисок
Постојат неколку пристапи за лекување на крвниот притисок – од општи мерки до лекови.

Општи мерки значат, пред сè, промена на лошите навики како што се пушењето, јадењето големи количини неквалитетна храна (шеќери и масти во исхраната), прекумерно консумирање алкохол (велат дека е прифатливо да се пие една чаша пијалок дневно за жени и двајца за мажи). , избегнувајќи високо-енергетски пијалоци, наркотици и психоактивни супстанци“, наведува д-р Вукиќ.

Тој додава дека треба да се направат напори да се намали непотребниот стрес и да се развие позитивен ментален став.

„Треба да работиме на себе како дел од правилна разновидна и мултивитаминска природна исхрана, консумирајќи зготвена и варена храна ако е можно, регулирајќи ја прекумерната тежина, умерена физичка активност во согласност со возраста и општото здравје. Покрај сите секојдневни активности и хоби кои ве прават среќни и задоволни, читајте позитивна литература, движете се во позитивно опкружување, настојувајте да го зачувате деноноќниот циклус на редовен сон и во исто време“, рече тој.

Покрај овие општи мерки, потребно е редовно да се земаат лекарства кои се препишуваат за добра контрола на крвниот притисок, но и да се оди на редовни контроли.

Чести проблеми во лекувањето на високиот крвен притисок се нередовното земање лекови, но и можните грешки при дијагностицирање на високиот притисок“, објаснува д-р Вукиќ.

Според него, за да се избегнат можните грешки кога станува збор за високиот крвен притисок, неопходна е „добра дијагностика кај надлежните обични“.

„Контрола на биохемиски анализи на крвта, ЕКГ, ултразвук на срце и бубрези, преглед на фундусот. Потоа, контрола на вредностите на крвниот притисок и како тие се движат во текот на 24 часа со мерење на холтер за крвен притисок, што ни дава валидни податоци и параметри на крвниот притисок при 24-часовен мониторинг во однос на нашите активности и времето на земање на препишаните лекови“, вели д-р Вукиќ, наведувајќи дека е „златен стандард“ за добра контрола и третман на крвниот притисок.

Треба да ја избегнеме и вообичаената грешка што може да се случи во амбулантска клиника, а тоа е „синдром на бел мантил“ – кога да изјавиме дека некој има висок крвен притисок каде што е добро регулиран“, заклучува д-р Раденко Вукиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО