28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Тест од 5 секунди открива дали месото е свежо или расипано

НАЈЧИТАНО

Месото пристигнува во продавниците во различни форми и не е секогаш лесно да се препознае кое е свежо и квалитетно, особено ако е мелено. Најдобро би било да купите домашна, но тоа не е секогаш можно. Добро е да се даде предност на производите од регионот кои поминале долг пат до продавницата, но покрај информациите на амбалажата, треба да се внимава и на изгледот на месото.

Иако многу луѓе мислат дека е нездраво, маснотиите му даваат на месото многу од неговиот вкус, вели Елизабет Роезике од Германскиот земјоделски центар. Квалитетното месо треба да има малку интрамускулни маснотии, а тоа може да се види по белите ленти кои наликуваат на вените со кои е шарено месото.

Дополнително, доколку се купи спакувано месо, во него не смее да има вода. Добро погледнете го пред да го ставите во корпа, не ви одземаат повеќе од пет секунди. „Ако месото лежи во крвава вода, тоа значи дека е старо“, рече Роесике.

Боја
Идеалната боја зависи од тоа за какво месо се работи. Телешкото месо треба да биде светло, но не и бело, исто како живината. Говедското месо треба да биде средно црвено, но не премногу темно. Свинското месо е идеално бледо розево. Треба да се избегнуваат сите сивкасти нијанси на месо, нагласува Роесике.

Сила
Постои уште еден начин лесно да проверите дали пакуваното месо е сѐ уште свежо. Ако се притисне со прст, мора брзо да се врати во првобитната состојба и да не остане вдлабнатина, а површината на месото мора да свети.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО