16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Тест за пире од месо и зеленчук за деца: ЗПС предупредува на висока содржина на сол

НАЈЧИТАНО

Словенечкото здружение на потрошувачи (ЗПС) изврши тестирање на девет пиреа од месо и зеленчук за бебиња и мали деца. Откриено е дека осум пиреа имаат висока содржина на сол, на некои им недостасуваат етикети и погрешни индикации. Од ЗПС советуваат однапред подготвените оброци да не бидат константна на менито на бебињата и малите деца.

Во ЗПС нагласуваат дека ентузијазмот за солена храна е научена желба за вкус, па затоа најдобар начин да се избегне развој на прекумерна преференција за солена храна е да не му се нуди на бебето. Прекумерното внесување сол може да доведе до висок крвен притисок и здравствени проблеми подоцна во животот кај доенчињата и малите деца, како и кај возрасните. Прекумерниот внес на сол може да ги оптоварува бубрезите на бебињата, бидејќи тие сè уште не се способни да метаболизираат големи количини на натриум.
Тестот проверуваше и за присуство на остатоци од пестициди кои не беа откриени во ниту еден од производите. Содржината на микотоксините на мувлите од родот Alternaria spp. Ања Болха од Здружението на потрошувачи на Словенија изјави дека го потврдиле присуството на микотоксини во некои производи и ја процениле содржината според прагот на токсиколошки ризик.

ЗПС ги советува купувачите на каша да внимаваат на содржината на сол со читање на списокот со состојки и избирање производи без додадена сол. Треба да ја земат предвид и возраста на детето и наведениот месец на возраст во кој производот е погоден за консумирање.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО