16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Сè што треба да знаете за кремите за сончање

НАЈЧИТАНО

Црвена кожа, болка во таа област, лупење на кожата со денови – сето тоа е дел од процесот ако изгорите на сонце. Изгорениците од сонце се првиот и најнепријатниот показател дека сте поминале премногу време на сонце незаштитени, но често се придружени со проблеми кои не се веднаш видливи, од забрзано стареење на кожата до рак на кожата.

-„За жал, бројот на случаи на рак на кожа е во пораст. Правиме се што можеме за да го намалиме тоа, но кремата за сончање е сепак еден од поважните фактори во тоа“, рече д-р Дарел Ригел, професор по дерматологија во Њујорк.

CNN објави водич за топлите летни месеци и како да се заштитите. Основното правило е дека кремата за сончање треба да се користи секогаш кога излегувате на сонце, а во лето пожелно е и кога е облачно.

На кого му треба крема за сончање?
Најкраткиот одговор на ова прашање е – сите. Од друга страна, луѓето со потемна кожа имаат природно посилна заштита од сонце, но тоа не значи дека се целосно имуни на кожни болести и проблеми.

Изгорениците од сонце може да се појават на сите типови кожа и да се манифестираат во различни бои. Долгорочната последица од изложувањето на сонце е предвременото стареење на кожата.

Експертите истакнуваат дека не постои еден производ кој одговара на секого.

Како да нанесете крема за сончање?
Тешко е да се измери колку крема да се нанесе, бидејќи се зависи од конституцијата на една личност, но експертите препорачуваат лосиони наместо дебели производи кои тешко се мачкаат.

Постојат два вида креми за сончање – оние што се користат секојдневно и оние што ги нанесуваме кога планираме подолго да останеме надвор. Што се однесува до секојдневната употреба, се препорачува хидратантна и хидратантна крема.

Ако останете на сонце подолго време, кремот треба да се нанесува неколку пати, по можност приближно на секои два часа или после капење.

Како да изберете заштитен фактор?
Иако експертите советуваат дека е најбезбедно да се избере заштитен фактор од 35, некои се противат на употребата на високи заштитни фактори бидејќи, според нив, тоа им дава на луѓето лажна сигурност дека можат да останат на сонце колку што сакаат без повторно нанесување. .

И не, висината на факторот не го продолжува времето што ви е дозволено да останете на сонце.

Што да барате кога купувате крема за сончање?
Не постои такво нешто како водоотпорна крема за сончање. Имено, сите креми се направени за да ја одбиваат водата, па таа не може да се отстрани од телото во секунда, но со тек на време би се измешала со вода и би полетала. Затоа, не сфаќајте го терминот водоотпорен буквално – кремот ќе се симне од вашата кожа додека пливате.

Важно е да земете крем што покрива што е можно повеќе UVA/UVB спектар.

Кои состојки да се избегнуваат?
Состојката оксибензон, која се наоѓа во некои креми, е поврзана со штетните ефекти врз морскиот свет. Во некои делови од светот, продажбата на производи со оваа состојка е забранета токму поради еколошки грижи.

Како да се заштитите уште подобро?
Кремите за сончање се корисна алатка за заштита од оштетување на кожата, но не се единствените. Кога можете, носете капа или капа, изберете лесна облека што ќе покрива што е можно повеќе и избегнувајте го времето кога сонцето е најсилно (од 10 до 16 часот). Потоа држете се до сенката.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО