23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Студија: Imbruvika значително ја забавува прогресијата на реткиот лимфом

НАЈЧИТАНО

Лекот против леукемија на Johnson & Johnson Pharmaceuticals и AbbVie Biotechnology, во комбинација со стандарден третман, го држеше под контрола редок тип на не-Хочкинов лимфом повеќе од две години подолго од стандардниот режим само кај постари пациенти, според податоците презентирани ова. недела.

Пациентите постари од 65 години со клеточен лимфом на мантијата (MCL) примиле имбрувик или плацебо заедно со режимот на хемотерапија на бендамустин и автоимуниот лек ритуксимаб.
Оние кои примале имбрувик, хемиски познат како ибрутиниб, во просек изнесувале 80,6 месеци пред нивната болест да почне да се влошува, мерка позната како преживување без прогресија (ПФС). Ова е споредено со 52,9 месеци за режимот на хемотерапија во студија на 523 пациенти.

Резултатите од студијата беа презентирани на годишниот состанок на Американското здружение за клиничка онкологија (ASCO) во Чикаго.

Д-р Џули Гралоу, главен медицински службеник во ASCO, рече дека студијата може да ја промени практиката на лекарите кои лекуваат MCL, нарекувајќи ги резултатите „прилично драматично зголемување на тоа колку долго пациентот бил на третман без прогресија“.

MCL е редок тип на лимфом со инциденца од околу еден случај на 200.000 луѓе годишно. Почесто се јавува кај мажи и кај постари пациенти.

Imbruvika, орален лек, стана важен лек за хронична лимфоцитна леукемија (CLL), со продажба од речиси 10 милијарди американски долари ширум светот во 2021 година. Тој е одобрен и за третман на возрасни кои претходно примиле најмалку една терапија за MCL.

Во март, Џонсон и Џонсон поднесе барање за одобрување во Европа за употреба на лекот како почетен или прва линија третман за MCL врз основа на податоците од оваа студија.

Компанијата соопшти дека во моментов е во преговори со други глобални регулатори за проширување на употребата во други земји.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО