28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Студија: Ковид може да го забрза стареењето за 20 години

НАЈЧИТАНО

Иако коронавирусот е респираторно заболување, заразените пациенти доживуваат голем број ефекти врз мозокот, што доведува до симптоми како што се магла во мозокот, конфузија, губење на мирис и вкус со ризик од мозочен удар.

Понатаму, неколку студии покажаа дека вирусот САРС-КоВ-2 може да предизвика забрзано стареење. Истражувачите сугерираат дека мозокот на некои пациенти може да старее 10 години, а една неодамнешна студија објавена во Журналот за клиничка медицина покажа дека трајните ментални ефекти од тешкиот ковид-19 би можеле да бидат еквивалентни на 20 години стареење.

Големо влијание врз когнитивните способности
Студијата беше спроведена од истражувачи од Универзитетот Кембриџ и Империал колеџ во Лондон, и опфати 46 испитаници третирани за Ковид.
Истражувачите откриле дека пациентите страдаат од когнитивни оштетувања и загуби слични на оние кои вообичаено се забележуваат кај луѓето на возраст од 50 до 70 години, односно ефектот бил како да изгубиле 10 IQ поени, пишува Times of India.

Исто така, истражувачкиот тим откри дека овие ефекти постоеле повеќе од шест месеци по тешката болест ковид, а закрепнувањето било многу постепено.

„Десетици илјади луѓе во Англија поминаа низ единиците за интензивна нега поради Ковид, а многумина исто така се разболеа без да бидат примени во болница. Ова значи дека голем број луѓе се соочуваат со когнитивни проблеми неколку месеци по болеста“, вели авторот на студијата, професорот Адам Хемпшир, додавајќи дека има итна потреба да се најдат начини да им се помогне на овие луѓе.

Неколку симптоми се јавуваат неколку месеци по закрепнувањето
Има се повеќе докази дека Ковид-19 има силно влијание врз мозокот, предизвикувајќи долгорочни когнитивни и ментални проблеми.

Симптомите како што се магла во мозокот, замор, нарушувања на спиењето, анксиозност, пациентите ги пријавуваат со месеци по закрепнувањето.

Според една неодамнешна студија, пациентите кои закрепнале од тешка форма на ковид страдале од когнитивна загуба.
„Когнитивното оштетување е вообичаено за широк спектар на невролошки нарушувања, вклучувајќи деменција, па дури и рутинско стареење. Но, шемите што ги видовме кај КОВИД се различни“, додаде авторот на друга студија, професорот Дејвид Менон.

Тестовите на мозокот беа направени на пациенти вклучени во студијата во просек шест месеци по закрепнувањето. Така, беа измерени нивните ментални способности, вклучувајќи меморија, внимание и расудување. Резултатите потоа беа споредени со здрави индивидуи.

Некои пациенти можеби никогаш не се опоравуваат целосно
Податоците покажаа дека луѓето кои го победиле Ковид се помалку точни таму имале побавно време на одговор од луѓето кои биле здрави и не се разболеле. Ефектот бил уште поизразен кај пациенти кои биле на респиратор.

Професорот Менон изјави дека некои пациенти биле следени 10 месеци по закрепнувањето и дека било забележано мало подобрување.

„Иако ова не е статистички значајно, барем е чекор во вистинската насока. Но, постои можност некои од нив никогаш целосно да не закрепнат“, додаде тој.

Истражувачите, исто така, истакнаа дека благо оштетување е забележано и кај пациенти со поблага форма на ковид.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО