26.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Студија: Анорексијата може да доведе до драматични промени во структурата на мозокот

НАЈЧИТАНО

Анорексијата е опасно и потенцијално смртоносно нарушување во исхраната кое има ужасно влијание врз телото. Сепак, една нова студија исто така го нагласува влијанието што недостатокот на соодветна исхрана може да го има врз мозокот.

Врз основа на вкупно 1.648 скенови на женски мозок (685 со анорексија), собрани од 22 различни места, истражувачите откриле намалување на дебелината на кортексот, субкортикалните волумени и површината на кортексот кај луѓето со анорексија. Во суштина, мозокот на некој начин се „смалува“.

Што се однесува до големината на примерокот, студијата покажува колку е важно состојбата да се третира што е можно порано во нејзиниот развој.

„За оваа студија, интензивно работевме неколку години со истражувачки тимови ширум светот“, вели психологот Естер Волтон од Универзитетот Бат во ОК.

„Способноста да се комбинираат илјадници резултати од скенирање на мозокот од луѓе со анорексија ни овозможи многу подетално да ги проучуваме промените што би можеле да го карактеризираат ова нарушување.

Она што ги предизвикува овие намалувања не е опфатено во оваа студија, но тимот кој стои зад тоа сугерира дека намалувањето на индексот на телесна маса (БМИ) и количината на достапни хранливи материи веројатно ќе има врска со тоа.

Сепак, има и знаци на надеж во истражувањето. Скенирањето на мозокот покажа дека третманите за анорексија, кои вообичаено вклучуваат когнитивно-бихејвиорална терапија, можат да „свртат“ некои од овие промени во мозокот.

„Откривме дека големите намалувања во структурата на мозокот што ги забележавме кај пациентите беа помалку забележливи кај пациентите кои веќе се на пат кон закрепнување“, вели Волтон.

„Ова е добар знак бидејќи укажува дека овие промени можеби не се трајни. Со правилен третман, мозокот може да се опорави“.

Иако научниците не се сигурни што предизвикува анорексија, знаеме многу повеќе за нејзините ефекти. Милиони луѓе ширум светот се погодени од него. Таа е една од водечките причини за смрт поврзана со ментални здравствени проблеми.

Како што доаѓаат повеќе податоци од идните студии, научниците ќе можат подобро да разберат што точно го предизвикува ова намалување на волуменот на мозокот кај луѓето со анорексија и некои од невролошките механизми зад тоа.

Засега е јасно дека колку побрзо се побара и обезбеди третман, толку подобро. Истите техники што се користат овде би можеле да се користат и за мерење на ефективноста на третманот за оштетување на мозокот, пишува Science Alert.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО