24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Студијата открива локација за вежбање која е поврзана со намалување на чувствата на анксиозност

НАЈЧИТАНО

Вежбањето на оваа локација особено може да придонесе за подобро ментално здравје, велат авторите на студијата.

Одамна знаеме дека вежбањето овозможува подобро расположение. Всушност, веќе 10 минути физичка активност неделно е поврзана со подобрување на расположението, открива прегледот на истражувањето објавено во Journal of Happiness Studies.

Сепак, една студија од 2021 година покажа дека ќе се чувствувате особено добро после физичка активност на отворено – и дека може да помогне дури и со анксиозност и депресија.

Мета-анализата на повеќе од 14.000 записи и 50 студии кои го покриваат влијанието на активностите на отворено покажа дека учеството во активности на отворено, како што се градинарството и вежбањето на отворено, значително ги намалува симптомите на анксиозност. Најголем ефект врз менталното здравје на возрасните, вклучително и оние кои веќе имале веќе постоечки проблеми, понудила активност која траела од 20 до 90 минути и од 8 до 12 недели.

„Веќе некое време знаеме дека поминувањето време во природа е добро за здравјето и благосостојбата, но нашата студија ги поддржува зголемените докази дека тоа е поврзано со огромни позитивни ефекти врз менталното здравје“, објасни главниот автор на студијата, д-р. Питер Ковентри од Универзитетот Јорк.

Вежбањето на отворено, исто така, прави да се чувствувате подобро во целина, велат истражувачите. Дури и ако не се борите со депресија или анксиозност, тоа ќе има огромен позитивен ефект. Но, ефектот е уште поголем ако одите во теретана во друштво, велат тие.

Извор: Активности на отворено засновани на природата за ментално и физичко здравје

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО