9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Сточарите од Босна и Херцеговина бараат ограничување на увозот на месо од странство

НАЈЧИТАНО

Иницијативата за ограничување на увозот на месо од странство е на дневен ред речиси секоја година, а токму за време на летните одмори, кога потрошувачката на месо е најголема во текот на годината.

На иницијатива на земјоделците и земјоделците во Република Српска соочени со масовниот увоз на месо на пазарот во БиХ, ентитетот Министерството за земјоделство бара од Советот на министри на БиХ да донесе итна мерка за намалување на увозот на месо и купување месо од локалното производители.

Во изјава дадена за РТРС, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Српска, Борис Пашалиќ, тврди дека од Советот на министри на БиХ побарал заштитни мерки во врска со прашањето за увоз на месо.

„Имаме поддршка од министерот за надворешна трговија и економски односи Сташа Кошарац и од сите српски министри, но не и од другите“, рече Пашалиќ, истакнувајќи дека Договорот за стабилизација и асоцијација со Европската унија секогаш е изговор. „Не бараме целосна забрана за увоз на месо, туку да се донесат одредени мерки за да се обесхрабри увозот и да се купува од нашите домашни производители“, вели министерот Пашалиќ, кој, како што тврди, има поддршка од земјоделците. од Федерацијата Босна и Херцеговина за оваа иницијатива. Иницијативата за ограничување на увозот на месо од странство е на дневен ред речиси секоја година, а токму за време на летните одмори, кога потрошувачката на месо е најголема во текот на годината. Минатата година оваа иницијатива беше испратена до Советот на министри на Босна и Херцеговина, но наиде на противење од преработувачите на месо кои купуваат евтино увозно месо за производство на широк асортиман на месни производи.

Управата за индиректно оданочување на Босна и Херцеговина ги објави податоците дека лани во Босна и Херцеговина се увезени вкупно 35.743.948 килограми месо и месни производи во вредност од 176.444.801 км (околу 90 милиони евра), што е речиси седум пати повеќе од извозот. Од друга страна, од БиХ се извезени 6.888.786 килограми месо и месни производи во вредност од 28.502.478 километри. Потрошувачите, пак, поставуваат прашања за квалитетот на увозното месо, од каде доаѓа, колку е старо, дали е свежо или замрзнато.

Во стратегијата за развој на земјоделското производство, која беше подготвена за периодот од 2018 до 2021 година, се споменува фактот дека е неопходно да се намали постојаниот тренд на сточарско производство. Во него се наведува дека вкупното производство на месо во БиХ е тешко веродостојно да се одреди поради недостаток на точни податоци, особено на долг рок, со оглед на тоа што не може да се идентификува со бројот на заклани животни во кланиците, коригирана за разликата во број на увезени и извезени живи животни.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО