23.1 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Стерилизација и кастрација на мачки: Затоа оваа операција е толку важна

НАЈЧИТАНО

Стерилизацијата, односно кастрацијата на мачки е рутинска и претежно безопасна процедура која се изведува на одредена возраст на мачки во ветеринарна амбуланта. Стерилизацијата е операција со која животното станува стерилно, додека кастрацијата е хируршко отстранување на гонадите.

Кај женските мачки со процедурата се отстрануваат јајниците и во повеќето случаи матката, додека кај машките мачки се отстрануваат тестисите. Со тоа се спречуваат разни болести кои може да ги добие нестерилизирана мачка, како и спречување на неконтролирано парење на мачките.

Кога да се стерилизираат мачки?
Постојат неколку различни мислења кога е најдобро да се стерилизираат, поточно да се кастрираат мачките. Некои ветеринари велат дека операцијата најдобро се прави кога мачките наполниле шест месеци бидејќи тврдат дека оваа операција порано може да доведе до проблеми со уринарниот тракт, додека други тврдат дека е подобро да се направи порано, на четири месеци, пред мачката да влезе во пубертет. и станува сексуално зрел. Сепак, вистинското време за кастрација најдобро е договорено со ветеринар.

Кои се придобивките од стерилизирање и стерилизација на мачки?
Покрај тоа што им обезбедува подобар и подобар живот на мачките, без опасни болести, операцијата го спречува и неконтролираното парење, а потоа и размножување на мачките. Мачката може да убива 18 мачиња годишно, од кои повеќето завршуваат на улица или во здруженија за заштита на животните, кои се преполни. Специфичните предности на операцијата се:

Кастрација кај женски мачки:

– спречува бременост

– ја прекинува потерата

– спречува болести како што се тумори и рак на матката или јајниците

– спречува пиометри, односно гнојно воспаление на матката

Кастрација кај машки мачки:

– го менува однесувањето (престанок на борби, агресија и бегство од дома)

– ја намалува можноста за добивање неизлечиви болести FIV, поточно мачки СИДА и FeLV (мачки леукемија)

– го спречува непријатниот мирис на урината и постојаното мокрење поради обележување на територијата

– го спречува ракот на тестисите

Како изгледаат мачките кои се стерилизираат?
Пред постапката, мачките мора да бидат на празен стомак. Најдобро е да не се дава храна на мачките 12 часа пред операцијата, додека вода не треба да се зема неколку часа пред тоа. Ветеринарот на денот на операцијата ќе ги праша сопствениците за состојбата на женката или машката мачка, дали има некакви болести или проблеми. После тоа, мачката добива општа анестезија и кога ќе почне да делува се врши операција. Кај машките мачки се прават два засеци, по еден на секој тестис. Фуникулусот потоа се врзува, а тестисите се отсечени и отстранети од скроталните кеси. На машките мачки не им е потребно шиење по операцијата.

Кај женските мачки, се прави мал засек во абдоменот за да се отстранат јајниците, а често и матката, за да се избегнат потенцијални компликации. Засекот потоа се шие.

Што по кастрацијата на мачките?
Постапката по операцијата на кастрација е иста за женска мачка и машка мачка. Потребно е да се стават на топло и темно место додека не се разбудат, а потоа да се внимава бидејќи ќе бидат дезориентирани и неспособни да одат нормално и ќе покренат и ќе имаат неконтролирани движења. Анестезијата може целосно да се повлече само по 12 или повеќе часа. Мачката, односно мачката може да добие храна само кога ќе почне да оди нормално и самостојно. Треба да се одморите строго некое време, особено женска мачка чии шевови инаку би можеле да пукнат. Мачката може да добие и пластична јака за да не ја лиже раната.

Женските мачки ќе треба да бидат проверени од ветеринар неколку дена по операцијата за да се види дали раната е зарасната правилно, а во зависност од методот на шиење, во некои случаи ќе биде неопходно да се отстранат конците седум до 14 дена по операцијата.

Набргу по кастрацијата, мачката може да го промени своето однесување, да стане помирна, бидејќи со оваа операција доаѓа до промена на хормоните, но и на метаболизмот. Меѓутоа, кај машките мачки ќе бидат потребни до три месеци за целосно да се отстранат половите хормони од телото и да се смири нивниот сексуален нагон. Препорачливо е да се хранат мачките некое време со специјална храна за кастрирани мачки која има помалку калории за да не се здебелат.

Заклучок
Стерилизацијата и кастрацијата на женските и машките мачки е операција која се изведува во некои ветеринарни клиники уште на возраст од четири месеци, а има многу придобивки за мачките. Оваа процедура се изведува под општа анестезија и не е болна, а закрепнувањето е брзо и ретко се јавуваат компликации.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО