24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Средношколци во посета на Уставниот суд-се подготвуваат за меѓународен натпревар во Романија

НАЈЧИТАНО

Ученици од меѓународните  училишта НОВА го посетија Уставниот суд и се запознаа со работата и надлежностите на судиите. Посетата беше организирана на барање на учениците поради можност за учење и подготовка за интернационален натпревар во Романија на кој ќе се симулира судење.

Учениците  беа присутни на јавната седница која се одржа вчера (04.05.2022) во Уставниот суд и ја следеа дискусијата и аргументирањето на судиите по четири предмети кои беа ставени на дневен ред. По завршувањето на седницата учениците имаа средба со претседателката на Судот Добрила Кацарска, која ги запозна со начинот на функционирањето на Уставниот суд, надлежностите, улогата на уставните судии, како и со условите за работа на судиите и стручната служба.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО