22.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

„Средбата“ на Јупитер и Венера, планетите ќе изгледаат како да се допираат

НАЈЧИТАНО

Венера и Јупитер, двете најсветли планети во Сончевиот систем, навидум ќе се доближат до небото денес, најмногу во последните неколку години.

Планетите всушност ќе бидат разделени со милиони километри, но ќе изгледаат како да се допираат од Земјата.

Блиската привидна положба на двете небесни тела се нарекува конјукција и обично се случува еднаш годишно, но оваа година Венера и Јупитер ќе изгледаат многу поблиску од вообичаеното. Ова нема да се повтори до 2039 година.

Планетите ќе бидат видливи од земја со двоглед или со голо око.

Последен пат овие планети изгледаа толку блиску од земска перспектива во август 2016 година, но тогаш беше потешко да се видат бидејќи беа многу поблиску до Сонцето.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО