14.4 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Србија е единствената во регионот која не ја почитуваше одлуката на ЕУ за тероризмот

НАЈЧИТАНО

Србија е единствената земја-кандидат за членство во ЕУ од Западен Балкан која не ја почитуваше одлуката на Советот на ЕУ за спроведување на посебни мерки во борбата против тероризмот.

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел, објави дека на 18 јули 2022 година, Советот на ЕУ ја усвоил Одлуката 2022/1241, со која се укинува претходната одлука на Советот и се ажурира списокот на лица, групи и ентитети на кои посебни се применуваат мерки во борбата против тероризмот.

Како што се наведува во соопштението, одлуката на Советот на ЕУ се усогласува со земјите кандидати за членство во ЕУ – Северна Македонија, Црна Гора, Албанија, Украина и Молдавија и Босна и Херцеговина како потенцијален кандидат.

Се усогласуваат и земјите од ЕФТА Исланд и Лихтенштајн, како и членките на Европската економска област.

Тие земји ќе се погрижат нивните национални политики да бидат во согласност со одлуките на Советот, а ЕУ ја забележува оваа посветеност и ја поздравува, додаде Борел во соопштението.

Србија е единствената земја-кандидат за членство во ЕУ на Западен Балкан која не ги почитуваше четирите одлуки за рестриктивни мерки донесени од Советот на ЕУ во јули поради Украина, како и со одлуката на Советот на ЕУ за рестриктивни мерки против Иран донесена во јуни.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО