2.9 C
Ohrid
Sunday, November 27, 2022

Софрологија и деца – кога и како може да биде од помош?

НАЈЧИТАНО

Софрологијата овозможува да се усоврши состојбата на свеста, да се надмине стравот и да се оптимизираат неговите можности со извлекување ресурси од себе.

Софрологот често идентификува дека детето ги чувствува емоциите на своите родители, вели д-р Ана Отовиќ, единствениот софролог во Србија и додава дека за разлика од психологот, софрологот не интервенира во семејната сфера или причината за траумата.

„Детето може да се потпре на различните алатки кои ги нуди софрологијата за да му овозможат да ги надмине тешкотиите и да ја врати самодовербата, благодарение на сопствените ресурси“, вели докторката за порталот N1.

Софрологијата е интересна практика, за која веќе пишуваше порталот N1, бидејќи ви овозможува да работите на училишни фобии, срамежливост, проблеми со концентрацијата, па дури и проблеми со спиењето.

Треба да се има предвид дека благодарение на софрологијата може да се надминат многу проблеми кои се јавуваат во детството.

Според д-р Отовиќ, за ова се користат три процеси: контролирано дишење, мускулна релаксација и визуелизација на позитивни слики – сеќавања, универзални слики или проектирани слики.

Софролошките сеанси со децата можат да започнат од петгодишна возраст, бидејќи тоа е периодот кога тие се способни да ги изразат своите чувства.

„Работата во група носи и многу брзи резултати. Децата се слободоумни, не размислуваат многу, само се трудат и ако им се допаѓа, многу брзо почнуваат сами да ги применуваат техниките, бидејќи потоа се чувствуваат подобро. Затоа промените брзо се усвојуваат и се видливи кај децата. Сите техники се прават со нив преку игра“, објаснува д-р Отовиќ.

Многу причини можат да доведат до тоа детето да биде во друштво на софролог. Најчестиот стрес што детето може да го почувствува е поврзан со училишната или семејната ситуација.

„Софрологијата може да биде корисна и ако детето доживее нарушувања на спиењето, без разлика дали тоа е неговата способност да заспие или ноќни стравови“, смета докторот, додавајќи дека некои деца одат и на софролог со цел да се подобри нивната самодоверба, односно да се ублажи привремена депресија.

Таа вели дека методот е корисен и во случај на нарушувања во однесувањето, „ако детето стане агресивно, на пример, кога удира или каснува“.

Вежби за контролирање на емоциите
Најважната работа со децата е да се погледне како се чувствува детето. Го наведуваме детето да ги преиспита своите емоции, да се обиде да објасни како се чувствува на ниво на телото и благодарение на советите на софрологот, токму овие сензации можат да му помогнат на детето да се ослободи од негативните емоции.

„Детето уште на рана возраст ќе научи да застане и да го преиспита како се чувствува, а вие ќе признаете дека ние возрасните го заборавивме токму тоа и дека интроспекцијата е многу важна“, вели докторот.

Предложените вежби, кои може редовно да се практикуваат и дома, можат да му помогнат на детето да ги евакуира тензиите, да го избрка гневот, стресот, вознемиреноста и стравовите. Но, тие исто така можат да го подобрат нивото на концентрација, рамнотежа или внимание.

Релаксација на забавен начин
„Кај децата ја практикуваме таканаречената разиграна софрологија, за да можат и најмладите да ја сфатат целта“, посочува докторката.

Терапевтот треба да ја користи приказната и постапките на ликовите за детето полесно да се идентификува и да ја пренесе ситуацијата на она што го доживува.

Визуелизацијата е уште една клучна алатка на софрологијата која ќе го научи да го евакуира стресот и да се опушти.

„Соочени со страв, гнев, тешкотии во пронаоѓањето и други интензивни чувства, софрологијата е особено препорачана практика кога се во прашање проблемите на најмладите. Едноставно треба да се најде софролог, кој ќе одговара и на родителите како и на децата“, смета соговорникот на порталот N1.

Сепак, бидете внимателни, софрологијата не ја заменува конвенционалната медицина. Неопходно е да се консултирате со општ лекар во случај на сомневање за патологија. Слично на тоа, софрологот не спроведува никаква дијагноза и не препишува лекови.

„Ние сме комплементарни со психологијата и психотерапијата и тесно соработуваме со нив“, нагласува д-р Отовиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО