16.2 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Сончевата бура може да стигне до Земјата во секое време

НАЈЧИТАНО

Сончевата бура што избувна на 14 јули се очекува наскоро да стигне до Земјата, објави Националната океанска и атмосферска администрација. Лесно може да предизвика прекин на радио сигналот и електричната енергија во одредени области на светот.Силните соларни бури (излив на електромагнетно зрачење во сончевата атмосфера), кои избувнаа во четвртокот, на 14 јули, беа насочени кон Земјата. Експертите велат дека тие можат да предизвикаат прекини на струја, некои предвидуваат дека тоа би можело да се случи денеска, според НАСА, утре.

Сончевите бури отсекогаш биле грижа на научниците и вселенските истражувачи, бидејќи можат да имаат огромни последици на Земјата. Во моментов ни се упатува масивен сончев изблок, па Националната управа за океани и атмосфера (NOAA) издаде предупредување за соларна бура.

Таа бура може многу брзо да ја погоди Земјата и да предизвика прекин на радиото. Предупредување за можни соларни бури на социјалните мрежи објави и физичарката д-р Тамита Сков.

д-р. Тамита Сков напиша на Твитер: „Долга низа блескаво влакно се оддалечи од Сонцето во прекрасен балет. Ќе биде тешко да се предвиди магнетната ориентација на таа соларна бура, насочена кон Земјата. Може да се појават услови на ниво G2 (можеби G3) ако магнетното поле на бурата е насочено кон југ.

Како тоа ќе влијае на Земјата?
Според експертите, сончевата бура не се очекува да предизвика сериозно уништување, дури може да предизвика северна светлина во некои делови од светот. Радио комуникациите лесно се нарушуваат, што понекогаш предизвикува прекин на електричната енергија, а може да се појават и одредени нарушувања во бродскиот и воздушниот сообраќај.

Што се сончевите дамки? И зошто предизвикуваат прекини на радиото?
Сончевите блесоци се моќни електромагнетни блесоци на површината на Сонцето. Јачината на бребуков е различна, затоа се класифицирани во категории А, Б, Ц, М и Х, при што А е најмалку моќен, а Х е најмоќен.

Меѓу меурите, во нив се собираат интензивни изливи на енергија и зрачење, кои се штетни за жителите на Земјата. Причината зошто сме заштитени од вакви бури е земјината атмосфера, која не опкружува. Меѓутоа, во некои случаи, голема количина на енергија од сончевите блесоци може да се пренесе во атмосферата на Земјата. Ова ја активира јонизацијата на горниот слој на атмосферата, што на крајот предизвикува губење на сигналот, бидејќи овој слој од атмосферата се користи за радио комуникација.

Така, соларните ракети се клучната причина за нашето постоење – барем според некои научници. Интересно е што некои научници од НАСА сметаат дека соларните бури биле една од клучните причини за денешниот живот на Земјата. Врз основа на студијата, пред приближно четири милијарди години, Сонцето сјае само со приближно три четвртини од светлината што ја гледаат луѓето денес. Тогаш џиновските ерупции од сончевата површина избувнаа огромни количини на сончев материјал и радијација во вселената. Овие соларни експлозии би можеле да ја обезбедат потребната енергија за загревање на Земјата и да ја направат попогодна за живеење. Покрај тоа, тие би можеле да претворат едноставни молекули во посложени, како што се РНК и ДНК, кои се од суштинско значење за одржување на животот.

„Нашето ново истражување сугерира дека сончевите бури би можеле да бидат од умерено значење за затоплувањето на Земјата“, рече Владимир Ајрапетијан, главен автор на трудот и независен научник во Центарот за вселенски летови Годард на НАСА во Гринбелт, Мериленд.

Влијание врз човековата благосостојба
Ако сончевата бура има моќ да ги уништи сателитите и електричните системи, може да влијае и на благосостојбата на луѓето. Сончевите бури можат да влијаат на нашата ментална и физичка благосостојба. Некои од симптомите што ги пријавиле луѓето за време на бура се: исцрпеност, зголемена нервоза, анксиозност, збунетост, ненадејни морници, слабост, потреба за повраќање…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО