23.9 C
Ohrid
Monday, May 23, 2022

Советник за имунизација на УНИЦЕФ: Вакцинацијата против сипаници не може да чека

НАЈЧИТАНО

Бројот на пријавени случаи на мали сипаници експлодира за речиси 80 отсто во светот во првите два месеци од оваа година, иако експертите постојано алармираат на опасност од „апсолутна катастрофа“ во последните месеци.

Експертите од Светската здравствена организација и УНИЦЕФ стравуваат дека може да се појават сериозни епидемии на сипаници, кои би можеле да зафатат 10 милиони деца ширум светот.

Драгослав Поповиќ, советник за имунизација на УНИЦЕФ, зборува за тоа како дошло до тоа.

Тој вели дека ова е многу важна глобална изјава што треба да се сфати сериозно.

„Рутинската имунизација на децата на некој начин е можеби најголемата жртва на вакцинацијата против Ковид -19. Немавме доволно глобални ресурси за да направиме вакцинација против Ковид и вакцинација на децата во исто време. Во ниту еден момент не беше прашањето дали било која вакцина треба да се направи.“ клучна задача беше да се направат и двете“, вели соговорникот на Н1.

Тој понатаму вели дека во Србија се направени многу пропусти и дека треба да се запрашаме што можеме да направиме за да ги „затвориме дупките“ што се случија во овие две години.

Број на пријавени случаи во Србија
„Во Србија сè уште немаме голем број случаи, а прашање не е дали ќе има повеќе случаи, туку кога ќе има, тоа е можно да се спречи и затоа е важно ова соопштение што е објавено. “, вели Поповиќ.

Тој додава дека во Србија нема електронски систем за пријавување вакцинации, па информациите доаѓаат доцна, но се знае дека за време на пандемијата од повеќе причини опфатот бил помал.

„Сега е време да се преземе акција за да се поправи тоа и да се спречи оваа пандемија што не очекува“, посочува Поповиќ.

Тој вели дека претходните години имавме проблем со МРП вакцината и морбили и пред пандемијата. Тоа е епидемија која беше запрена непосредно пред пандемијата Ковид-19 и не треба да се повтори.

Според Поповиќ, обувките паднале под 80 отсто во 2020 година, а слична била ситуацијата и во 2021 година. Таа покриеност е секако под 95% што гарантира колективна заштита од епидемијата.

„Задачата пред нас е јасна и мораме да ја имаме таа покриеност барем за 15 отсто поголема за многу краток период“, вели Поповиќ.

Освен што сака да испрати порака до родителите, Поповиќ сака да испрати порака и до педијатрите.

„Мојата порака до педијатрите е дека нема поважна работа во следните шест месеци, отколку да се надополни пропуштеното кога се во прашање имунизациите, особено МРП во изминатите две години. Нема поитна задача од да се донесе одлука и да се вакцинираат децата што е можно поскоро, бидејќи секое доцнење со вакцинацијата е штетно и го зголемува ризикот по здравјето на нивните деца, но и на другите деца во нивната околина“, рече Поповиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО