17.9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Службата за општи работи побара ВМРО-ДПМНЕ да не манипулира со набавките

НАЈЧИТАНО

ВМРО-ДПМНЕ со манипулации, неосновани конструкции и шпекулации, сака да ја доведе јавноста во заблуда. Неточни се наводите дека набавките се однесуваат само на Владата, истите се однесуваат на сите институции: Собрание, Влада и Претседател, реагира Службата за општи и заеднички работи (СОЗР) откако портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ денеска ја обвини дека троши на луксузи во време на криза.

Што се однесува до самите договори, станува збор за рамковни договори кои се однесуваат на потребите на сите овие институции. Потоа, преку тековните набавки кои се реализираат во рамки на тие рамковни договори се нарачуваат потребните количини. Исто така, треба да се има предвид дека проценетите вредности на рамковните договори се исти со години наназад, иако малопродажните цени се далеку повисоки, што говори за определбата за домаќинско економско работење“, се наведува во одговорот од СОЗР.

Оттаму потсетуваат дека Владата во време на криза им наложила на сите институции да ги рационализираат ресурсите и потребите, и да се придржуваат кон насоката за максимално елиминирање на непродуктивните трошоци.

Една од основните определби на Владата е за време на тековната криза сите ресори на извршната власт да се сообразат со условите и одговорно, заеднички и солидарно да учествуваат во напорите за надминување на влијанијата на кризата. Имајќи го тоа предвид, напоменуваме дека и Службата за општи и заеднички работи (СОЗР) во своето работење се прилагодува на овие препораки и задолженија за штедење, и тоа се рефлектира во финално потрошените средства за потребите на институциите кои се далеку пониски од предвидените и планирани средства“, се додава во реакцијата на Службата за општи и заеднички работи.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО