24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Словенија доби нов крајбрежен парк

НАЈЧИТАНО

Во Жустерна денеска со официјалното отворање на сезоната за капење ќе биде отворен нов приморски парк. Станува збор за инвестиција вредна 3,7 милиони евра, во рамките на која општина Копер го трансформираше некогаш деградираниот простор меѓу устието на Бадашевица и Жустерна во области погодни за капење и други активности.

Во Жустерна во сезоната на капење влегуваат со нов приморски парк. Инвестицијата, која важеше за една од најсложените и финансиски големи, општината ја лансираше на почетокот на 2019 година.

Ја преместија постоечката карпа, го уредија насипот и на тој начин обезбедија соодветна безбедност од поплави.

копар, жустерна, приморски паркФото: Јака Иванчич
Потоа следеше уредување на карпестиот дел од брегот, каде што беа поставени големи бетонски плочи, а на две места се формираа помали заливи со излези од камчиња до морето. Во рамки на конечното уредување, општината годинава го зазеленува целиот простор. Тие засадија околу 200 дрвја од различни видови и многу грмушки и повеќегодишни растенија.
Низ зеленилото на паркот се прошета и шеталиште опремено со бетонски клупи и модерна урбана опрема, а беше уреден и дополнителен пристап со камчиња до морето. Покрај дружењето и активното слободно време, посетителите имаат и бесплатни тоалети и разновидна кетеринг понуда. Од јуни во блискиот центар за водени спортови работи Актив Копер, кој и оваа година нуди разновидни водени активности и забава за различни генерации корисници, соопштија од општината.

Вредноста на инвестицијата е нешто под 3,7 милиони евра без данок. Најголем дел од средствата се обезбедени од буџетот на општина Копер, а околу 770.000 евра се неповратни европски средства.

На денешното отворање, кое ќе започне во 14 часот, ветуваат живи настани со разновидна понуда на водени активности и вечерен настап на раперот Боштјан Нипич Нипке и акробатичката група Dunking Devils.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО